Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: Aici plecam de-acasa, Poza Cultura Istorie

val deschideri

 1. Povestiti şi voi, pe uichendist.ro cum vă petreceţi uichendurile.
 2. Trimiteţi-mi pe uichendist@gmail.com poze, filme. Ispitiţi-mă!
 3. Nu mă las pînă nu vă calc paradisul.
 4. Iat-o pe Manuela Obădău, din Resita, cum ne aminteşte de trecerea noastră de la SLR-uri la uichenduri. Iat-o pe Manuela vorbind de colţul ei fără pereche din Văliug.
 5. Văliug. Dumnezeule, cum sună! Dintr-o bucată, ciudăţenie a naturii, vreo jiganie.
 • Din 1990 incoace, precum bine se ştie, avem şi noi week-end-uri / uichenduri!

Aveam şi înainte, cei din capitală şi poate cei din alte regiuni le numeau „SLR-uri” , adică săptamâna de lucru redusă! Noi, cei de aici, le numeam „sâmbate libere”! La început, era o singură sâmbată liberă, apoi am „primit” chiar şi 2 sâmbete libere pe lună, asta dacă ne îndeplineam planul, adică dacă firma, pardon, întreprinderea unde lucram îşi îndeplinea planul !

 • Doamne, ce bucuroşi eram când aveam sâmbata liberă! Pentru că lângă Reşiţa şi chiar în tot judeţul Caraş-Severin sunt locuri grozave, unde poţi evada din oraş! La 12 km de Reşiţa este lacul de acumulare Secu, apoi la 22 km este comuna Văliug, lângă care sunt 2 baraje (lacuri de acumulare), unul foarte vechi, din 1901, cunoscut sub numele de Breazova, şi unul ceva mai nou, din 1954, are aceeaşi denumire ca şi comuna, Văliug. Mai departe de Văliug, mergând spre muntele Semenic şi trecând de comuna Gărâna, este lacul de acumulare „Trei Ape”, e ceva mai tânăr, aprox. din 1968!
 • Aşa că, mai toţi reşitenii si chiar unii caraş-severineni aveau unde să meargă în uichenduri, din primăvara şi până toamna târziu, chiar şi în „vremea cealaltă”! Dar atunci, în acele SLR-uri, existând acea lipsă de benzină şi restricţia de a circula, dupa expresia: o duminică da, una ba”, ne limitam să mergem cât mai aproape de Reşiţa şi alegeam atunci lacul Secu.
 • Nu exista ieşire la iarbă verde sau la picnic, cum se zice acum, fără să nu fie la fiecare familie sau grup de prieteni, lângă pătură, ridicat un grătar,„hand-made”, majoritatea la locurile de muncă! Pe el, pe grătar se frigeau bucăţi de carne şi / sau mici, aceştia tot „hand-made” sau „house-made”, pentru că aceste produse nu se găseau deloc în magazine!
 • Cred, de fapt, era sigur, că oamenii îşi păstrau portia de carne pe care o cumpărau pe cartela, ca să aibă ce „grilui” în sâmbăta aceea liberă, la iarbă verde! Acum avem 4 sâmbete libere şi cu duminicile avem uichenduri ! Reşiţenii + caraş-severinenii au păstrat obiceiul de a ieşi, din primăvara până toamna, la iarbă verde! Dar nu se opresc doar la acel lac Secu, ci merg şi la Valiug şi la Trei Ape. Iar iarna merg la schi pe muntele Semenic, care, din păcate, a fost mult mai dezvoltat şi „populat în vremea cealaltă”! Acum este lăsat în izbelişte, hotelurile sunt în ruină, au fost ceva încercări de împrospătare, dar, doar de scurtă durată şi nereuşite!
 • Revin acum la acele zone cu lacuri care sunt aglomerate în perioada uichendurilor şi în lunile de vară. Eu cunosc foarte bine această zonă, din copilărie. Tatăl meu a fost avocat şi a avut clienţi din comuna Văliug. Şi cum atunci, nu toţi avocaţii (tatăl meu a fost unul din ei) acceptau să primească sume de bani din partea clienţilor, accepta doar ca pe o perioadă din vară, familia lui formată din mama, cele 2 fiice (eu şi sora mea geamănă) şi bunica (soacra lui) să petreacă câteva săptămâni în casa clientului său. Aşa că eu am copilărit acolo, în Văliug, câţiva ani buni, vara!
 • Iar acum, de aprox. 11 ani, îmi petrec / ne petrecem toate uichendurile, din primăvară până toamna târziu, şi perioada de sărbători de iarnă la Văliug, în casa noastră. Soţului meu, ardelean de origine, moţ din Brad / HD, venit în Reşiţa, i-a plăcut foarte mult zona aceasta, fiind pescar amator şi a dorit să ne „luăm” o casa ! Este în comună, alţi reşiteni, chiar şi timişoreni şi-au „luat” / construit case de vacanţe pe dealuri, lângă lacuri, în pădure.
 • Casa noastră a fost mică şi plăpândă, aşa că am reclădit una nouă. Despre ea, am să scriu poate altădată, este foarte importantă pentru mine, pentru noi. Tot altădată am să scriu despre câinele nostru lup, Tom, care a trăit cu şi la noi 11 ani! A murit vara aceasta, bolnav fiind, in iulie, 13! Când spuneam şi gândeam Văliug, spuneam şi gândeam Tom şi invers! Tom stătea şi la Reşiţa cu noi, dar la Văliug era viaţa lui, având libertate! Acolo şi el şi noi aveam (noi avem şi acum) libertate!”

Lacul Breazova 2007

Taguri , , , , , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

12 comentarii

 1. Comentariu scris de Mihai
  Publicat la data de 22.10.2009, ora 8:47 am

  Salutare, sunt foarte trist ca vad acest material promovat pe acest blog si pe hotnews.ro. Nu sunt suparat pe tine, motivul este ca s-ar putea sa dea lumea navala si mie imi place foarte mult acolo, chiar saptamana trecuta am fost acolo chiar daca sunt din Bucuresti, am batut 7 ore sa ajung pe muntele Semenic unde oricum n-am ajuns pt. ca era zapada prea mare si nu eram echipat prea bine la masina, aveam doar lopata si nisip, mi-au lipsit cauciucurile de iarna.
  Revenind, e superba zona, valiug, crivaia, garana e foarte frumos atat iarna cat si vara, dar sunt trist ca daca se va promova se va duce lumea buluc acolo, din fericire sper ca e inca prea departe pentru Bucurestenii prea comozi carora le place pe Valea Prahovei. Eu am sa mai merg la Valiug, chiar daca fac 7 ore pe drum, merita, e liniste, natura si mai ales peisaje foarte frumoase.

 2. Comentariu scris de istodor
  Publicat la data de 22.10.2009, ora 1:34 pm

  mihai, jur sa nu fac o campanie pt. valiug. sa fie doar pentru cunoscatori

 3. Comentariu scris de OLI
  Publicat la data de 22.10.2009, ora 4:24 pm

  Salutare baieti.

  Ma bucur nespus de mult sa aud ca vin in acest colt minunat persoane de la atatia km departare. Eu sunt timisoarean si imi petrec destul de mult timp mai ales la sfarsit de saptamana, acolo. Am un prieten cu o casuta de vacanta si mergeam des la el, fie vara fie iarna. Am fost si eu saptamana trecuta pe Semenic am urcat echipat corespunzator de iarna :) dar mare pacat ca nu e intretinut corespunzator. Partiile de schi nu erau pregatite, drumul la fel, curatat pe o singura banda, copaci rupti pe drum. Pacat ca nu se investeste acolo, ca iarna e destula zapada. Anul trecut 3 luni de zile eram la ski in fiecare sfarsit de saptamana, uneori chiar si pentru o zi.
  E superba zona, Semenic, Garana, Trei Ape, Brebu, Valiu, Secu. Ar trebui promovata mai bine.
  Am sa fac rost de poze daca doriti, voi pune pe flickr sau oriunde altundeva, pentru a va arata si vara si iarna.

  PS. Nu fac reclama acestui tinut, nu am nici un interes pentru a face acest lucru.

 4. Comentariu scris de istodor
  Publicat la data de 22.10.2009, ora 4:29 pm

  pune poze, da-mi link

 5. Comentariu scris de Manuela
  Publicat la data de 22.10.2009, ora 9:19 pm

  Eu nu fac o campanie de promovare pt Valiug, Garana…. Am scris despre “coltul meu fara pereche” din Valiug, cum a scris Eugen Istodor, in introducerea randurilor mele. Ma bucur, Mihai, ca iti place zona noastra! Iti doresc sa ai parte de zile faine acolo !

 6. Comentariu scris de Manuela
  Publicat la data de 22.10.2009, ora 9:26 pm

  Servus, Oli! M-au bucurat randurile tale, despre zona unde imi petrec eu “uichendurile! Sa speram ca, o data si o data, va fi mai bine intretinuta ! Promovata cred ca este, dar nimeni nu doreste sa faca ceva! Poate, de acum incolo, pentru ca primarul si viceprimarul comunei Valiug sunt noi si sunt si tineri, dornici sa faca ceva! Dar, probabil, de fapt sigur, e ca pe langa dorinta lor, mai trebuie sa fie sustinuti de tot felul de autoritati si, mai ales, sa existe fonduri, sa fie sustinere financiara !
  Iti doresc si tie “uichenduri” cat mai faine acolo !

 7. Comentariu scris de Mihai
  Publicat la data de 23.10.2009, ora 6:27 am

  Mai, eu nu te acuzam, dar stii cum e, gasesc si eu un loc in care nu vin toti cocalarii cu Q7 si Cayene sau cum se scrie, am fost foarte fericit sa vad ce frumoasa e zona si cat de neatinsa de tzarani este si sunt foarte fericit chiar daca bat 1mie de km dus-intors, oricum merita.
  Intradevar trebuie ingrijita zona sau macar drumul de acces, copacii erau cazuti, zapada necuratata, apropo Oli, spune-mi si mie, iarna e mai bine, adica se curata drumul mai bine sau e la fel de rau? Pe mine m-a socat putin pt ca daca acum arata asa, la iarna cand o sa ninga mai mult cum va fi?
  Alta intrebare pt voi cei din zona, as vrea sa merg la Muntele Mic, cum e drumul pe acolo aveti idee?
  Oli stai in bucuresti, am si eu un amic care lucreaza la radio in buc si e tot din timisoara, dar cred ca e doar o coincidenta de nume :) .

  V-am pupat si bafta, sper ca cei din CS sa ingrijeasca drumul mai bine.

 8. Comentariu scris de vali m
  Publicat la data de 25.10.2009, ora 10:29 pm

  buna la toti . ma bucur sa citesc pe acest blog. l-am adaugat la favorite . cand voi avea ceva timp liber voi posta ceva fotografii din zona . merita promovat orice loc in care oamenii se simt bine . numai bine tuturor !

 9. Comentariu scris de istodor
  Publicat la data de 26.10.2009, ora 2:25 pm

  vali m
  te astept

 10. Comentariu scris de mircea..
  Publicat la data de 30.1.2010, ora 12:05 am

  salut prieteni ma bucur ca iubiti Valiugul ,aveti mare dreptate sunt peisaje pe care daca le vezi o data nu le mai poti uita. dar va intreb ,zona din Breazova ati vizitat-o?cele 2 baraje de acolo centrala Breazova care este una dintre cele mai vechi din tara peisajele de aici care se mentin inca in -[mediul lor natural-.superb]ce ziceti?la 2 ore de mers la pas este-[CUCA]o zona se povesteste ca a fost vulcanica,la fel nuti mai vine sa pleci de acolo .NEMAIPOMENIT._doar drumurile de acces un pic intretinute ar fi super.-CE ZICETI? va astept in breazova

 11. Comentariu scris de Marius C.
  Publicat la data de 9.2.2010, ora 10:20 am

  Salutare, sunt fan al HotNews.ro si bineinteles al lui Istodor si am ramas surprins anul trecut de prezentarea unor parti din zonele Resitei (Secu, Valiug, Crivaia, Garana, Trei Ape, Breazova, Brebu Nou etc.). Fiind din Resita si citind ce a scris si dl. din Bucuresti iti dai seama ca atunci cand un om sau mai multi sunt in stare sa parcurga 1.000 de km ca sa vina intr-un loc mai linistit, inseamna ca aceste locuri au ceva SPECIAL. Eu stiu asta si chiar daca exista altele mai frumoase, eu tot la ele m-as intoarce.

  Acum va las si pe voi sa vedeti ceva poze adunate de mine din mai multe surse referitoare DOAR la 2 din aceste minunate locuri. Link-ul este urmatorul: http://www.fbx.ro/va0i2qyr4b6fcpyh — fara teama de prostii, puteti downloada aceasta arhiva ZIP, doar trebuie sa asteptati 45 de secunde… E SAFE…

 12. Comentariu scris de ralu
  Publicat la data de 28.1.2011, ora 6:30 am

  Doamnelor,Domnilor ,care iubiti asa de mult aceste minunate locuri,poate aveti si puterea,sa opriti devastarea,pe care unii venetici plini de bani si ifose,care au construit RESTAURANTE,PENSIUNI,0 produc acestei minunate NATURI.In afara de faptul ,ca nu au AUTORIZATII de FUNCTIONARE,sau au ilegal(pentru ca aici nu exista un sistem de aliment. cu apa potabila si canalizare,iar dejectiile se varsa in BARZAVA,la vedere),atrag, pe aceste locuri insi care neavand dragoste de natura,pentru CHIOLHANURI de 1,2,3 zile ,asigurandu-le ATVuri,SKIboburi,motociclete,cu care distrug totul:fauna,flora.Veniti sa vedeti cum se constesc tot felul de chicuri,fara Autorizatii!i.Aceste locuri minunate,AU AJUNS O “TARA” nu un sat, FARA CAINI! AJUTOOOOOOOR!!!!!

Trackbacks

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

No public Twitter messages.

Youtube, eu tube, noi tube