Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: Mincare si bautura traditionala, Poza Cultura Istorie, Valenii de Munte, cine este uichendistul? ce vrea el?

cornel popescu deschideri

Asociaţia “Bucureştiul meu drag” a colindat uichendul trecut la “Festivalul ţuicii” de la Vălenii de Munte. Eu am ales Sibiul, aşa că l-am rugat pe Andrei Bîrsan, organizatorul grupului, să-mi dea şi mie un ţoi din butoiul de mărturii de la faţa locului. Iată-i pe doi dintre membrii grupului, Cornel Popescu, vorbind despre foamea în gît şi realitatea jalnică de la faţa locului. Si pe Mirela Momanu, plina de versuri cumpatate.

Cornel Popescu:

Locaţia: Vălenii de Munte. Subiect: Serbările Toamnei – Festivalul Ţuicii, organizat cu răspundere de factorii de decizie din localitate în perioada 30 octombrie – 1 noiembrie 2009.

 • Noi am aterizat la festival sâmbătă, 31 octombrie, pe la prânz, după un scurt ocol selenar pe la Vulcanii Noioroşi, cu foamea în gât şi o sete deşertică accentuată şi de gradele care scădeau afară. Tot drumul papilele mele gustative s-au gândit la momentul în care aveau să guste o ţuică fiartă şi o pastramă de oaie bine făcută, dar din păcate visele noastre îşi găsesc foarte rar şi împlinirea în realitate.
 • La intrarea în parc, pentru că unde altundeva să organizezi festivalul ţuicii dacă nu în natură, cântau voios aceiaşi peruani cu pene care pot fi întâlniţi cu orice ocazie în orice colţ al lumii. În fine, ne-am amestecat prin mulţime pentru a intra în atmosfera festivalului, în căutarea unui aperitiv. Aici am avut succes pentru că din stânga şi din dreapta diverşi producători de brânzeturi dar şi de ţuiculici ne invitau să le degustăm marfa şi eu am încercat să nu ratez nici o mostră gratuită.
 • Din păcate toate aceste produse mi s-au părut că au aceleaşi preţuri de neam prost (un litru de ţuică 20-35 lei) şi nu am cumpărat nimic. Aşa că, am mâncat aceiaşi mititei parţial făcuţi (2,5 lei/buc.) ca la orice alt festival, pe un fundal sonor incert compus din manele cântate lângă farfuria mesenilor şi cântece populare interpretate de copii nevinovaţi aduşi de la şcolile din localitate să umple scena amenajată cu baloane colorate şi ştiuleţi de porumb.
 • Din acest melanj gastro-culturalo-artistic nu puteau lipsi acelaşi porumb fiert la ceaun şi nici vata de zahăr sau tradiţionalul colac secuiesc, alături de nelipsitele chinezării. Noutatea, dacă pot să-i zic aşa, a reprezentat-o pentru mine, o tentativă de ruletă la care puteai câştiga diferite obiecte, de la telefoane mobile ieftine la brelocuri luminoase. Sunt curios dacă obiectele furate din mulţimea care se învârtea pe acolo puteau fi recuperate la ruletă sau acestea erau de la alt festival. Oricum, după câteva pahare de vin fiert (3 lei/400 ml) cu adaos de zahăr şi urme de scorţişoară nu a mai contat decât să nimeresc acelaşi drum înapoi spre casă.”

(pozele de mai jos: Florica Jianu)

Mirela Momanu:

florica-jianu-2

 • “Lume, lumeeeee…soro lume, nu dati banii pe prostii, faceti poze la copii!

Ne-am fi oferit noi sa le facem asa bucurie, fiind doar vreo 50 fotoholici bucuresteni popositi la Festivalul Tuicii din Valenii de Munte.
Dar unde sa fie copii? Te uiti in stanga…tuica! Te uiti in dreapta…tuica! Mai in spate…poate, dar cine mai ajunge si acolo? Cand te imbie nea Ionica sa gusti cu avant din tuiculica? …

 • “Drăgălaşe păhărele/Dinainte-mi să se pună/Să se toarne tuica-n în ele/Poftă bună !”

Si brusc te gandesti ca nea Pastorel tare s-ar fi veselit si el..

Sfiala a disparut brusc cand in sunet voios de muzica peruana (!) am zarit in perspectiva, aliniate ca la armata, butoiasele cu robinet. Rachiu de fructe, tuica de prune, horinca…iar “creme de la creme” sta mandra pe tejghea: “State’s Production of Old Palica”.
Criza? Ce criza dom’le? Nea State e orientat, cu marketingul studiat, si la vorba ponderat.

 • “Să nu fie vorbă lungă/Doară ştim ce scurtă-i viaţa/Să bem până să ne-ajungă/Dimineaţa”.

Trecem de prima baza, dam o dusca, si ne oprim sa ne tragem sufletul la nenea Dan, care intoarce cu sarguinta pe gratar vreo 3 mici in valuri, valuri de fum, ca doar n-or flamanzi musterii dupa horinca degustata…si tuica…si palinca…
Dau sa scot aparatul, sa fac si eu o poza, dar nu apuc ca o data-si sufleca maneca sa-mi arate cu ce a dovedit el micii in lupta pentru suprematie: un tatuaj executat “la 23 de ace”, timp de o saptamana, in culori asortate toamnei. Imi pozeaza maiestos intorcand micul mic cu o ditamai furca de intors paie. Cata precizie are nenea Dan. Si tatuaj.

 • Hoinaresc mai departe, aruncand cu privirea intr-un morman de carnaciori, langa care troneaza maiestoasa o roata de cas. Si o oala de sarmale sa sature o nunta de trei zile.

Voie buna, porumb fiert, halvita, vata de zahar roz…si iar mici, uite si mere…prune ioc, deja le-au ambalat in butoiasele de mai ‘naite…paine gigantica (5 lei), cojoace, caciuli, tuica iar, si desigur mici…se-ntuneca, nu-i nimic, aprindem beculete, si da-i cu tuica la Primaria Predeal Sarari (o fi marca-nregistrata??).

Dau sa ma opresc langa o tava cu jaratec, peste care se roteste lenes un “kurtos colacs” sa ma incalzesc… dar nu apuc ca nenea Dan ma ajunge din urma si ma surprinde cu un placaj “sa nu uit micii si sa nu uit sa ii trimit poze”. Ca tuica are. Si tatuaj.

Lumea zbarniie in continuare prin targ, dau sa mai fac ceva fotografii dar nu pot (o fi de la tuica?), renunt, mai bine mai bag de seama lumea care se simte din ce in ce mai bine.
Si care continua sa treaca din taraba in taraba, sa deguste si sa palavrageasca. Nimeni nu da semne de oboseala…caci

 • “Cine-i ameţit prea tare/Pe sub mese să se culce/Si în zgomot de pahare/Doarmă dulce !”

florica-jianuflorica-jianu-3

Taguri , , , , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

Un raspuns

 1. Comentariu scris de Robert Codescu
  Publicat la data de 5.2.2010, ora 3:03 pm

  De reţinut dar parcă nu vam văzut pe acolo! Poate aţi ajuns după ce-am terminat eu cu “degustatul” ţuicii !!!!!

Trackbacks

 1. Tweets that mention Festivalul Tuicii Valeni, uichendist: “Bucurestiul meu drag”: “Cine-i ameţit prea tare/Pe sub mese să se culce/Si în zgomot de pahare/Doarmă dulce !” » uichendist.ro -- Topsy.com
  4 November 2009

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

No public Twitter messages.

Youtube, eu tube, noi tube