Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: Budapesta, Hotel, pensiune, somn, Mincare si bautura traditionala, Omul. Interviu, Poza Cultura Istorie, Socotelile

 1. mascarici deschideriSă fac o scurtă recapitulare a Budapestei mele. Merge Paravionul, merge să-ţi rezervi pe net şi să-ţi ocupi locul în avion. Eu nu mi-am rezervat niciodată pe net avionul. Eu sînt genul pipăibilului. Nu pot altfel.
 2. Cobălcescu mi-a luat 50 de lei pînă-n Otopeni, la 5 dimineaţa, fără obstacole şi stopuri. Mult, nu? Din Unirea pînă-n Otopeni. Otopeniul are ceva cenuşiu, orice aţi spune, iar spiritul ăsta te ia şi cînd vezi preţurile din baruri şi vameşii cu măştile pe faţă. Malevul la dus a avut o decolare-aterizare cam dură, m-a zdrăngănit de nu m-am văzut. La întoarcere, Malevul a avut avionul vechi de mi se auzea turbina-n cap. Mîncarea pe avion e zero barat: alune, ceai, cafea, suc, biscuiţi. Urît, urît. Aeroportul Budapesta, utilitar, fără pretenţii, curat, luminos.
 3. Transport pînă-n Budapesta pe trepte e greu. Nu au metrou direct, ci o maşină-dromaderă ce te duce la metrou. Scara de la metrou groaznică, fără nici cea mai mică utilitate pentru turişti. Tragi de geamantane pe nişte scări urîte şi lungi. Castel Burg Hotel aşezat în centru. Bucurie mare: recepţionerul-şef ştia româna, recepţionerii ceilalţi, deschişi, glumeţi, demni. Camera mea era o juma de mansardă. Cameră uriaşă. 50 de euro. Szuszuna Kadar s-a mirat tare cînd a auzit unde stau. I s-a părut ieftin. Eram chiar lîngă bastionul pescarilor, cu vedere la Bastion. Camera era uşor cam neîncălzită, cu prosoape tocite.
 4. Prima masă a fost la restaurant 21. Cu o cremă de ţelină incredibilă şi un vin buruienos-fructos de neuitat. Vremea de noiembrie mi-a arătat oamenii-statui, oamenii-bibelouri, lumea de mărunţişuri făcută după asemănarea unmană. Seara, mergînd în Pesta am descoperit-o pe Zsuzsuna Kadar. Ea mi-a vorbit despre casa ei, luată de comunişti-recuperată acum-mobilată cu gust, cu opţiuni de pe net.
 5. O, cum pot uita omul? Omul care e un spectacol. Omul de linga Bastionul Pescarilor ce te invita sa te pozezi cu ditamai vulturul. Culmea e ca nimeni nu vroia sa se pozeze cu bufnita lui.

 6. Ziua de sîmbătă a fost a cărnăriei din Oborul unguresc. Spectacolul cărnurilor, al cîrnaţilor mi-a tăiat orice poftă de mîncare. Aşa că ştrudelul cu multe vişine şi o murătură m-au adus cu picioarele pe lumea asta. Adevărul e că-nu-mi trebuia mai mult.
 7. Szentendre e lîngă Budapesta. ajungi cu un trenuleţ prin geamurile căruia vezi şi Budapesta veche şi Budapesta comunistă.Satul vechi mi-a fost descrie de femeia albastră, cum i-am spus eu, o tipă ce şi-a construit tot comerţul pe obiecte făcute de ea din pînzet de culoare albastră. Noiembrie i-a dat haină portocalie doar cîinelui ei.
 8. E musai să iei în sat o langoşe, să mîngîi pisica destrăbălat de tandră de la Langoşerie şi să te rostogoleşti prin labirintul de scări spre un pahar de vin fiert.
 9. Într-un piano-bar din Pesta am ajuns tîrziu. Decor din ziare vechi, obiecte de ziarist. Se numeşte “al ziariştilor începători.”

  Vedete mi-au fost: supa de ficat de gîscă cu lămîie, pianistul ce mi-a cîntat Chopin, vinul roşu, fundul piccoliţei, ziarele lipite pe pereţi, tablourile făcute din obiecte reale. Firkasz. Chiar a cîntat pentru uichendist.ro.

 10. Ultima duminică a fost a clovnului Pierrot, Cafe Pierrot. Trilogia Ficatului de Gîscă. Şalău cu spanac. Vin roşu, iar roşu. Deschis de o palinkă. Cafea Pierrot cu scorţişoară şi frişcă. Îmi dansau toţi Pierroii din jur, de pe pereţi. Eram singur şi doar japonezii deschideau uşa să se pozeze cu crîşma şi să fugă, să fugă.

Legănat de Trilogie, am luat un taxi. la 17,55, ora Budapestei. În aeroport? Expoziţia obiectelor ascuţite.

 1. CU CE-AM RĂMAS EU DIN BUDAPESTA: TRILOGIA FICATULUI DE GÎSCĂ de la Pierrot Cafe. Din Buda. Capătul Fortuna utca.
 2. CÎTE ENDORFINE MERITĂ BUDAPESTA?  Ratingul uichendist.ro pentru Budapesta? 5 endorfine. În afara naturii care nu e spectaculoasă, în afara hotelului bun, dar cu lipsuri (prosoape şi mobile tocite, frig în cameră), am dat toate endorfinele posibile, inclusiv pe cea a REVENIRII!!!!

uichendist.ro are unitatea sa de măsură: endorfina.
iată endorfinele:
apreciez locul perfect cu 7 endorfine = mîncarea excelentă, la preţuri omeneşti + somn bun cu vise frumoase + peisaj care te încîntă + atmosfera care sterge stresul şi gîndurile rele (natura+amenajări) + servicii de agrement care te fac să te simţi puternic şi învingător + petrecerea unei seri de neuitat + dorinţa se a reveni.

Taguri .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

2 comentarii

 1. Comentariu scris de ioana
  Publicat la data de 9.11.2009, ora 9:38 pm

  cum a fost plimbarea pe podul cu oglinzi? sti ca este ultimul pod construit in Budapesta? astept raspuns!

 2. Comentariu scris de istodor
  Publicat la data de 9.11.2009, ora 10:27 pm

  uite raspuns: plimbarea pe podul cu oglinzi n-a fost. am fost numai pe cel cu lanturi, nu prea inteleg de ce i se spune astfel, poezie, deh! poate mai degraba podul de traverse metalice.

Trackbacks

 1. Istodor » Blog Archive » Teorie si mincare: Ce-avem cu gisca si mielul?
  9 November 2009
 2. Teorie si mincare: Ce-avem cu gisca si mielul? « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET
  9 November 2009
 3. uichendist 2009: Mincarea temelie, bautura fudulie. Mincare delicioasa in noaptea de ANUL NOU! » uichendist.ro
  31 December 2009

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

No public Twitter messages.

Youtube, eu tube, noi tube