Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: Cite-n luna si pe pamint, Paris

P1010012Mon Dieu! metroul parizian este un personaj, este o persoană. Este. Nu-l poţi ignora, vrăji, lovi, atinge. Poţi să-l înjuri. Face parte esenţială din călătoria ta la Paris. Mon Dieu, e chiar Mon Dieu!

In metrou se cinta, se danseaza, metroul pute. Metroul e plin de negrii de fugi, de chinezoi mici, cu cap si coada, de pui mina la portofel. Tigani. Metroul e asaltat de zgomote, de agitatie. N-ai relash, nu poti sa tragi aer in piept. Te fugareste, te invirte, de baga in virtelnita zilei.

De la aeroport. Musai sa ai euro marunti. N-aveam. Coada era. Sa nu ai Maestro. Daca ai Card MasterCard te-ai scos. Dar nu de tot. Uita-te sa fie o masinarie de bilete cu nisa pentru card. Apoi, poţi să stai la coadă. Stai? Ajungi? Ok. E simplu, dai la butoane. Nu dai, rotunjeşti. E tip bilă, uriaşă. Plăcută, franţuzească mîngîiere.

Zile de vizită. Dacă nu ştii ce vrei, ai murit. Multe staţii mici, sau mari, la ore pustii, n-au om în staţie. N-ai cu cine vorbi. Ceea ce pe mine mă deprimă. Veţi spune: e un speaker oriunde, poţi vorbi cu un şef de staţie. Da, dar e un speaker, nu e om.
Deci, nu eşti orientat, nu ştii încotro s-o iei.
Cu banii e nasol iar. Mărunţişul, tinicheaua contează. E posibil să dai de maşinării fără nişă de bancnote. E posibil să fie şef de staţie şi el să dea din umeri: n-are mărunt, nu e treaba lui. La Havre eram, la Gara St. Lazare eram, le-am păţit pe toate.
În ultima zi, pur şi simplu, o oră m-am rătăcit prin metrou. Nu nimeream pe unde să intru spre Louvre.
Şi tot în ultima zi, tocmai să pierd avionul, nu ştiam cum să ies din subteranul metroului. Nu ştiam, nimeream doar pe Sortie de urgenţă. Asta înseamnă în zile bune că e intrare.
AH! Să nu uit, să nu vă rătăciţi biletele de intrare! Ţi se cer la ieşire. Maşina nu te lasă să ieşi. eşti bănuit ca fiind hoţ, neplătitor de bilete, cum fac destui: sar peste barele de la intrare, unde se poate, că, de obicei sînt uşi ucigaş de grele şi mari.

Despre metrou pot povesti infinit. E stăpînul dedesubturilor Parisului şi al subconştientului tău derutat.

Taguri , , , , , , , , , , , , , , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

6 comentarii

 1. Comentariu scris de laura lotreanu
  Publicat la data de 17.12.2009, ora 12:33 pm

  Si totusi metroul parizian este unul din cele mai puse la punct din europa. Este adevarat ca daca esti genul putin mai dezorientat in spatiu (chiar si eu fac parte din aceasta categorie), nu este simplu. Insa..metroul parizian desi poate ametitor, este logic, cu trenuri de mai multe tipuri- trenuri care circula la orele inscrise pe tabele; e o adevarat industrie subterana, insa care..functioneaza !

 2. Comentariu scris de Ella
  Publicat la data de 17.12.2009, ora 12:40 pm

  Si cand ma gandesc ca metroul din paris e chiar cel mai usor de descifrat!! Crede-ma ca e suficient doar sa te uiti pe indicatoare… nu stiu cum de te-ai incurcat prin subteran.. pe bune chiar nu inteleg… :)

 3. Comentariu scris de Istodor
  Publicat la data de 17.12.2009, ora 1:43 pm

  eu cind sint calator sint zapacit. parisul in sine ma copleseste, ma bucura. 1 ora am bintuit, pe bune si-n plus era sa pierd avionul. din cauza mea, nu a metroului.

 4. Comentariu scris de Mare de Mic
  Publicat la data de 20.12.2009, ora 1:08 pm

  si ultimul prost se descurca in metroul din paris, totul e bine marcat.
  e ca braila din romania, mereu o scoti la cap, chiar daca te ratacesti.

 5. Comentariu scris de Istodor
  Publicat la data de 20.12.2009, ora 1:13 pm

  eu sint ultimul prost si mi-e bine asa. nu poti sa-ti inchipui ce trairi personale ai cind te ratacesti la paris la metrou.

 6. Comentariu scris de mihai covaciu
  Publicat la data de 6.1.2010, ora 11:14 am

  Nu va mai tot laudati atat cu prostia… Yo am fost la Paris o singura data, si anume ca sa vad GEODA. Deci Parc de l’art et de l’industrie. Restul nu. Sunt si Yo prost ?… Intru in gasca ?…

Trackbacks

 1. Parisul meu FINAL: ce e bine/ce e rau. Parisul strazii – cadoul meu de Craciun. Cuvint cheie: evaluare-standard-mandrie. Parisul scoate ce-i mai bun in tine » uichendist.ro
  9 January 2010

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

No public Twitter messages.

Youtube, eu tube, noi tube