Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: Aici plecam de-acasa, Bucuresti, Rating in endorfine, Stiu Bucurestiul

P1010056

Pe la voi, prin ţară-ţări, cum este?
Parisul meu de Crăciun, cel al vitrinelor şi luminilor de Crăciun are o replică în oraşul meu, Bucureşti. Dacă taică-meu a tăiat porcul fără mine, iată-mă aseară plecat prin Bucureşti. Am luat-o din sectorul 6. Motivul? Un drum pînă la eMag spre a-mi lua un card de memorie.

PE SCURT: Bucureştiul are zone întregi fără lumină elementară, darminte de Crăciun. Sentimentul Crăciunului te trimite la sinucidere de nimereşti prin mahalale. Apoi, s-a luminat axul Piaţa Romană-Unirii de către Oprescu, dar în  laturi, nimic. Calea Victoriei e dată dracului. Oprescu a apelat la un scenograf pentru Cişmigiu şi bine a făcut. Merită o vizită pe ger. Sectorul 3 a reciclat de prin luminaţiile anilor trecuţi, iar sectorul 4 e corect şi ţi-e bine.

 • Gara de Nord? Dumnezeule, o uitare, doar e intrarea oraşului, o dare dracului. Să fii călător pe tren şi să nu te bucure nici înăuntru-nici afară vreo lampă, cred că te bucură pentru vreo sinucidere. Amintesc aici de Aeroportul Otopeni, văzut la dus-întors de la Paris. Nu e cine ştie ce, dar e lumină, chiar cu gust primar. Bă, nu ne pricepem şi la asta, dar bucuraţi-vă, e Crăciun.
 • Ajung pe Griviţa, beznă. Beznă, ştiţi ce beznă?
 • Drumul mă duce spre Piaţa Victoriei. Guvernul e jalnic. Nişte lumii aruncate în pripă. Criza de guvern se arată şi-n felul împodobirii locului.
 • Calea Victoriei? E băgată în aia mă-sii. Pic de podoabă nu vezi.
 • Ana Ipătescu băgată în beznă, ici-colo vreo iniţiativă dă viaţă.
 • Piaţa Romană? Merge.
 • De aici şi pînă-n Universitate avem prea buna însăilare de prin Crăciunii trecuţi. Un amestec de prost gust… globuri mari de toate culorile, ce nu se potrivesc cu bretelele de lumini şi nici cu crinii întinşi pe Magheru. Crinii erau de ajuns. Pomul de la Universitate e o joacă prostească. E mai mult în beznă, fiindcă nu te prinzi ce toană are. Luminîndu-se în trepte.
 • Spre Cişmigiu, pe bulevardul Elisabeta e simplu şi bine. Pomi plini de ghirlande de lumină.
 • Cişmigiul are de toate. Un scenograf în primul rînd: Dragoş Buhagiar. Nu e tot parcul plin de surprize, dar cît e, e bine ţinut în frîu. Ieslea, bradul, culorile podoabelor sînt pe culori pastelate. Ai de toate la tarabele cele multe. Caşcavaluri, mezelicuri, turte dulci, păpuşi, jucării, vin fiert, cîrnăţăraie la grătar.
 • Piedone, pe zona lui de influenţă, în Parcul de la Palatului Copiilor, a pus lumini la tot locul. Nu e strident, nu e chici ca-n plăsmurile lui de prin pieţele sectorului. Ţi-e bine.
 • Sectorul 3 nu e deloc darnic cu luminile Crăciunului. Intersecţia de la Dristor, Parcul Cuza merg pe brazi împodobit tradiţional. Multicolor. Fără vreo inovaţie. Parcul Cuza pare a fi scos la înaintare tot ce Crăciunii trecuţi au adus pe piaţă. Nu e rău, dar nici mare inovaţie nu te bucură.

Nu vorbesc de cartiere întregi scufundate în întuneric, unde, ca la Gara de Nord, de Crăciun, un sentiment de acută singurătate, de nebun întuneric, te trimit direct la sinucidere.

Taguri , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

4 comentarii

 1. Comentariu scris de Andrei
  Publicat la data de 20.12.2009, ora 9:35 pm

  Eugen, te invit sa faci o plimbare pana la Ploiesti, iti spun ca fata de anii trecuti, s-a mai schimbat ceva, nu foarte mult dar destul.Cel putin pe axa-sud-nord orasul arata feeric. Nu stiu prin celelate cartiere, dar in zona centrala e chiar frumos.

 2. Comentariu scris de Andrei
  Publicat la data de 20.12.2009, ora 9:38 pm

  si ca sa te convingi uite un link : http://www.ploiesti.ro/webcam

 3. Comentariu scris de istodor
  Publicat la data de 21.12.2009, ora 9:47 am

  andrei, scrie! trimite-mi despre luminatia ploiestiului pe uichendist@gmail.com

 4. Comentariu scris de Alina
  Publicat la data de 21.12.2017, ora 5:14 pm

  Foarte bun articolul, multumesc pentru informatie. Imi plac mult beculetele :)

Trackbacks

 1. Bucuresti – hermeneutica, comprehensiunea si jalea luminatiei de Craciun. EXCLUSIVITATE: Analiza albei de aseara. « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET
  20 December 2009
 2. Istodor » Blog Archive » Bucuresti – hermeneutica, comprehensiunea si jalea luminatiei de Craciun. EXCLUSIVITATE: Analiza albei de aseara.
  20 December 2009

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

No public Twitter messages.

Youtube, eu tube, noi tube