Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: Hotel, pensiune, somn, Mincare si bautura traditionala, Noua Zeelanda, Omul. Interviu

spaceship-cloudCalatorie in Noua Zeelanda. Monumentul istoric este natura insasi (POZA DE PE TRIPADVISOR). Aniela Pojar ne este ghid:

  • Poti calatori peste tot. E o tara deosebit de frumoasa si pentru ei monument mai istoric decat natura nu este, caci intelegi, asta nu e creata de om! Daca mergi de la nord la sud (sau invers), intalnesti cam tot ce vrei: vegetatie exotica, paduri native, munti, fiorduri, ghetari, plaje cu nisip alb sau negru, ape termale, cascade … e incredibil si spectacular!
  • Turismul e foarte axat pe activitati in aer liber si chiar daca nu esti o persoana foarte aventuroasa (si nu faci surf, iar cataratul pe stanci nu e tocmai hobby-ul tau), tot gasesti ceva pe gustul tau.
  • Monumente istorice? Acuma, sigur mai vezi cate o biserica mai veche sau un muzeu ( cum ar fi Muzeul Te Papa in Wellington, Canterbury Museum in Christchurch sau Auckland Museum), dar ganditi-va: europenii au venit aici doar pe la sfarsitul secolului 18, iar maorii si polinezienii au un alt fel de a-si transmite produsele culturale. Pe cale orala, prin cantece traditii si ritual. Sunt in schimb multe sculpturi (in special in lemn) maore.
  • Si da, as putea spune ca sunt foarte mandri de istoria lor, asimilandu-si mult cultura maori (e o societate biculturala cu 2 limbi oficiale), dar sunt totusi constienti ca sunt o cultura tanara cu o identitate mai ambigua.

Mincarea Hangi cu ceremonie

  • Mancarea traditionala a maorilor se numeste “hangi” si se pregateste in decursul unei ceremonii foarte indelungate. Se sapa niste gropi in pamant, in care pun pietre incinse, iar mancare se pune acolo in tavi, acoperita cu prosoape de bumbac imbibate in apa, lasandu-se sa se prepare in aburi si caldura emanata de pietre. Se gatesc diferite sortimente de carne, indeosebi porc, pui, miel si legume cum ar fi dovleac, kumara (un fel de cartof dulce), morcovi, ceapa, varza si cartofi. Se pot adauga, pentru aroma, rosmarin, usturroi si ce-o mai fi acolo. Grasimea care se scurge pe pietrele astea incinse, impreuna cu cenusa dau mancarii un gust specific afumat.

Bautura traditionala

  • L&P (Lemon & Paeroa), un fel de limonada carbogazoasa fabricata din lamaie si apa minerala din orasul Paeroa. E foarte dulce si acrisoara in acelasi timp si mai are o nota de altceva, o aroma specifica. As fi tentata sa zic ceva fel de mirodenie, dar nu stiu sigur pentru ca e un secret de breasla.

Hoteluri, Somn

  • Ca peste tot, sunt optiuni pentru tot buzunarul. Exista niste pensiuni numite “backpackers” care sunt foarte rezonabile ca pret (incepand de la 30-40 dolari pe nopate, echivalentul a 15-20 euro), in care dormi in paturi etajate si de obicei imparti camera cu altii. O alta varianta ieftina ar fi aceea de “camping”, adica iti pui cortul in spatii special amenajate unde, in schimbul unei sume mici, ai acces la dus si plite de gatit. Hotelurile si pensiunile incep in general cam de la 80 de dolari (40 euro) pe noapte pana la 300-400 dolari si peste (150-200euro) pentru un hotel de lux.
  • Ceva ce am intalnit aici si se practica mult, este inchirierea unei case de vacanta direct de la proprietari. Din cauza ca multi neo-zeelandezi detin o casa de vacanta pe care o folosesc doar cateva saptamani pe an, o inchiriaza in restul timpului, iar preturile variaza (in functie de marime si comfort) intre 100 si 300 de dolari (50-150 euro).

Taguri , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

2 comentarii

  1. Comentariu scris de gabriel
    Publicat la data de 16.1.2010, ora 10:11 am

    Sint de doua saptamini in NZ si am facut skydiving in tandem, zbor cu avionul, zbor cu balonul, am tinut mansa avionului 20 de minute pentru doar 60 de euro azi la Kaikoura, am cautat cu disperare o balena care a refuzat sa se lase vazuta/pozata, dar iti scriu Eugene pentru a-ti povesti o intimplare simpla: La plimbatul cu balonul, George, omul care avea firma, intreba pe fiecare de unde e… si ajunge la mine, cu un amestec de Romania si Franta. Si ma roaga sa ii traduc si sa ii cint IMNUL nostru.
    Dragilor, care mai aveti chef si mai apucati, va rog eu frumos sa puneti in engleza faimoasa noastra prima strofa (ca mai mult nu stiam): Wake-up my friend from your deadly sleep/In which the tyrans forced you???

    Cum naiba putem sa avem asa un text? “Barbarii de tirani te-adincira”…mai oameni buni, se sparie gindul… Mi-s eu stupid sau chiar aveam motive sa fiu jenat de textul imnului national? Voi ce credeti? Noroc ca am dat repede pe francezi si al lor la arme cetateni si i-am facut de tot… si am scapat de a traduce…

    Numai bine la toata lumea, Gabriel

  2. Comentariu scris de istodor
    Publicat la data de 16.1.2010, ora 8:21 pm

    gabriel,
    neaparat scrie-mi toata expeditia pe uichendist@gmail.com

    mincare-bautura-drum-preturi-experiente tari-shopping

Trackbacks

  1. Adrian Schiop-uichendist.ro: “In Torino, am mincat carne de cal, ft misto, mai frageda ca vita” » uichendist.ro
    12 February 2010

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

No public Twitter messages.

Youtube, eu tube, noi tube