Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: Aici plecam de-acasa, Brasov, Homorod, Omul. Interviu

poiana brasov-120 de grade minus! Stau in casa si mi-e frica de cea mai mica pală de curent dinspre termopan.

Schiorii sint pe pirtii. Proaspat intoarsa de la schiat, Corina Moldovan a scris pentru uichendist.ro. Iata compunerea ei.

In “La schi” distinge trei etape mari in viata ei: schiat de copil, schiatul maritata si cu bani mai multi si, in sfirsit, schiatul maritata si cu bani mai putini.

Copil pe Bradul, Kanzel. Cu clăpari din RFG. Mirosul de lemne arse în soba unchiului din Poiana Brasov. Apoi, maritata, in grup, scopurile fiind si altele: sarbatoritul vreunui coleg. “Important e să mergi în gașcă, să rîzi tot timpul.”-spune autoarea.

1. Copilăria- Adolescența

 • Am început să schiez mai mult împinsă de la spate și la propriu și la figurat. Tatăl meu, brașovean fiind, simțea în fiecare an chemarea muntelui și ca atare mă căra după el pe diverse pârtii, mai grele sau mai ușoare, că era un simplu derdeluș, ca Bradul sau o fațadă de zăpadă și gheață, pârtia Kanzel. Am început, recunosc, cu schiuri cu legături. Îmi aduc perfect aminte de senzația de frig intens, la ora 9 dimineața, cînd tata mă punea să fixez bocancii, să ung cantul schiurilor pe care le purtam apoi, ca profesionștii, pe umăr, la pîrtie. Scîrțîitul pașilor noștri pe zăpada albastră, dansul fulgilor în fața nasului protejat de glugă, senzația de corvoadă, atunci cănd urci pîrtia cu schiurile în spate, apoi de ușurare că ai coborît-o și nu ai căzut foarte tare, băutul ceaiului din termos și apoi toate de la capăt- iată ce pot spune despre schiul din copilăria, adolescența mea. Sigur, nu am trăit în anii 50. Am fost o copilă.

DSCF0588.JPG

 • Tatăl meu a fost medic și avea pile și stăteam și atunci la Alpin sau Sportul, sau la unchiul Nicu, cel care are și azi o cabană în Poiană- prima cum urci, pe dreapta, spre Alpin. Am avut și clăpari, aduși din RFG, m-am dat cu teleskiul.
 • Dar, pentru această perioadă, vreau să păstrez intacte senzațiile mele de „prima data” și de neînlocuit. Oriunde aș schia azi în lume,în Dubai sau la StMorritz, pentru mine , schiul rămîne mirosul de lemne arse în soba unchiului meu, din Poiana Brasov.

austria
2.Măritată

a. cu bani mai mulți

 • Cele mai frumoase excursii la schi…

Austria, cu clasa. Era 2007 și toată lumea avea bani. Așa că ne-am pornit și am organizat excursia clasei, cu toți colegii și părinții acestora. A fost grozav. Cînd am ajuns la Viena, la hotel, ăia erau cotropiți. Deja aveau redactate meniurile în română. Noi nu am făcut decît să comandăm. Ca domeniu schiabil, probabil că Austria e cea mai bună. Au infrastructură, au tot ce vrei. Zillertal, Fugen, etc. Important e să mergi în gașcă, să rîzi tot timpul.

 • Elveția, excusivist.

Mult mai frumos. Și poate mai ieftin. Aici am făcut primul Reveillon de tip occidental, venit la ora 7, plecat la ora 1. A fost extraordinar, nu neapărat din punct de vedere al mîncării, erau prea dulci, cumva, dar al atmosferei. Iar peisajul impecabil, pîrtiile, mentenanța lor, siguranța schiorilor, etc., nota 10.

b. cu bani mai puțini

ski5

 • Homorod, Odorhei, 2010

E drept că ne-am dus și noi cînd erau 14 grade la umbră. Dar ne-am distrat, mai mult decît cuprinde…Pîrtia e artificială dar m-a surprins că funcționează la astfel de temperaturi. Și tot așa sus jos sus jos pînă ne-am oprit la penzio. Este o locație foate bună. Acum ce să zic, noi am fost acolo cu alte scopuri, sa-l sărbătorim pe Traian Popescu, pe noi, pe anul nou. Pe care vi-l dorim cu de toate.

Taguri , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

3 comentarii

 1. Comentariu scris de corina
  Publicat la data de 24.1.2010, ora 8:51 am

  da nu terminasem compunerea! am vrut sa mai povestesc despre orasul Odorhei, micut, dragut cochet, prin care trece Tirnava, ceea ce recunosc ca nu stiam- poate ai remarcat fotografia facuta de mine pe pod, daca dai un search in memoria uichendistei Corina, vezi ca exista una asemanatoare, dar la Limoges. Apoi am vrut sa-ti spun ca la Odorhei exista un club de hochei pe iarba!!!da,da, si eu am ramas cu gura cascata cind am auzit. Plus o apa minerala nemaipomenita, la care stau oamenii cu bidoanele, la coada. Odorhei e linga Sovata, linga Corund, satul in care iti iei blide nemaipomenite. Acolo este o fabricuta de blide albastre, facute de un italian, extraordinar de frumoase, dar o sa ti le arat cind o sa vii la mine la mare. Odorhei are, pe linga pirtia de la Homorod, patinoar, piscina si spa! O oaza deci de relaxare! Nu glumesc, noi ne-am simtit bine, iar secuii, or fi ei fiorosi cu mustatile lor, dar foarte simpatici.AAA si ce era mai important, gemul de ceapa! La penzio, linga pirtie, neschiatorii au descoperit in meniu asta, gem de ceapa, 5 lei farfurioara. Bucatarul nu a vrut sa ne dea reteta dar am gasit-o pe net. E ca gemul de merisoare:))) se pune pe friptura…Miammiam
  Hai, duminica placuta!

 2. Comentariu scris de Istodor
  Publicat la data de 24.1.2010, ora 8:57 am

  Corina, multumesc inca o data.

 3. Comentariu scris de corina
  Publicat la data de 24.1.2010, ora 9:46 am

  cu placere, as always.

Trackbacks

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

No public Twitter messages.

Youtube, eu tube, noi tube