Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: afghanistan

P1010012

CONTINUI amintirile mele din dus-intorsul mei in Afghanistan. Acum despre imposibilitatea vreunui cistigator.

Departe de tabăra forţelor multe şi multinaţionale din Kandahar,
afghanii folosesc o mînă pentru utilizarea multiplă a sexului şi una pentru închinat. Aceste gesturi sînt bine precizate. Forţele multinaţionale sînt obligate să ştie asta. Teroriştii, care sînt afghani, cînd programează bombele să pice în tabără, folosesc ambele mîini. Au timp si de inchinat, si de utilizarea sexului.

Departele ăsta, deci, este bine definit din partea taberei:

primejdia vine din munţii în ceaţă, din blocurile sovietice bombardate, dar locuite primitiv, din nemilosul pustiu. Doar că relieful acesta, sălbatic sau civilizat, vrea certitudini, cere morţi. Bine, poţi cumpăra acest departe. De exemplu, îi laşi să facă ordine şi curat prin tabără. Să le dai un ban, să-i îmblînzeşti.

Le intri pe sub piele, le afli  ritualurile afghanilor,
atunci ai trecere, stai cu ei de vorbă, la ceai, le duci ajutoare de orice fel şi dacă vrei să pleci te tratează omenos cu vorbele:” nu mai stai? Tai o oaie pentru tine!”. O taie sau nu? Fiindcă o oaie pentru sărăntocii afghani este o avere, ei nu şi-o permit decît rar. Ospitalitatea este atît de fără măsură! Şi după ce nu afli niciodată dacă taie sau nu oaia, te trezeşti cu o certitudine: bomba în tabără vine chiar de la cel cu care ai vorbit, cel pe care l-ai ajutat.

Cumperi pacea de o clipă, “cumperi” şi bomba ce vine oricum.

Nu înseamnă că orice afghan e terorist, dar nici nu înseamnă că poţi să-i cumperi, deci să-i deosebeşti. Care-i deosebirea între afghanii departe cu faţă de pustiu şi cei, repetdin tabăra canadiano-americano-româno-franceză, angajaţi la spălat toaletele şi ridicat gunoiul?

Nici una. Şi e mai adîncă povestea acestui niciuna:

afganii gunoieri-toaletişti sînt prezenţi la fiecare bombă căzută în tabără din pustiu. Unii trădează locul căderii şi daunele suferite. Şi data viitoare, locul căderii va fi mai precis, iar daunele vor fi cu mult mai mari. Dacă teroriştii îşi potrivesc cu o mînă sexul, cu cealaltă Dumnezeul, cu ajutorul “auxiliarilor”, de la toalete şi gunoi, îşi reglează ţinta bombelor.

P1010035Curios că departele ăsta mereu surprinzător
îşi ţine mereu aproape ţelurile clare…îndepărtarea duşmanului din Afghanistan, lupta cu marea naţiune americană, mă rog, “dulceţuri” din astea de cactus. Ceea ce nu se întîmplă chiar cu fiecare soldat al multinaţionalei. Chiar credeţi că fiecare dintre superpuşcaşii americani sau superiepuraşii români de cîmp cred că misiunea lor este să distrugă terorismul de prin munţii pudraţi din apropiere? Departele este, nasol moment, încă o dată cîştigător. Sărăntocii rezistă în faţa avalanşei de soldaţi plătiţi şi tehnică. Omorul e de partea celui invizibil. Banul şi tehnica nu au ţinere de minte în ceea ce priveşte scopurile nobile.

Al cui este, de fapt, războiul
acesta care nu se termină niciodată? Al pustiului care te înghite, te transpiră şi te înveleşte în vîrtejuri de nisip cu soarele zîmbitor pe cer, chiar la cincizeci de grade. Deşertul cu munte în coadă e dulce pentru teroriştii ce-şi programează ascunşi, prin ceas şi telefon mobil, bombele făcute în China, precum ursuleţii de pluş, laptopurile şi chiloţii tanga. Bombe uitate de ruşi, abandonate de ei sau luate de afghani, pe vremea cînd nu erau terorişti, ci apărători ai pămînturilor de invazia sovietică.

Istoria, iată, din punctul ăsta de vedere, nu ştie carte. E ieftină.

În tabăra multinaţională se trage, culmea, cu bombele înfrînţilor ruşi sau cu bombele pe care ruşii ar fi trebuit să le primească în pieptul lor invadator. Ehe, pe vremuri.

Ăsta e războiul din Afghanistan.
Infinit, fără înfrînţi, fără învinşi. Cu stopări, doar. Vorba generalului nostru Chirănescu, din 19 iulie 2006: “nu-i lăsăm să iasă din munţi şi să se mai întîmple un 11 septembrie 2001.

P1010062În rest,
astea-s limitele în care românii din tabăra multinaţională îşi permit să fie tineri, bine plătiţi, bine hrăniţi, cunoscători de pixeli, filme şi jocuri pe laptopuri. Îşi permit să fie primii militari din ultimii 50 de ani româneşti care ştiu ce este ăla un război în carne şi oase.

Taguri , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

No public Twitter messages.

Youtube, eu tube, noi tube