Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: Geneva

17547_233089942866_209558572866_3101646_6093512_nCea mai tinara raportoare din istoria ONU. Profesoara universitara in Bucuresti, Venetia, Miami. Membru al biroului director al Curtii Mondiale a Drepturilor omului. Stiti ce-nseamna asta? Bineinteles, studiu. 6 ani la New York. 6 ani in Provence. Alti ani in Olanda, Viena, Paris. Asta numai daca numaram cit a stat locului. Munci si zile. Calatorii.
Astazi, pe uichendist.ro, despre ONU Geneva si ONU New York, locurile in care i-ar placea sa traiasca.
De la ora 15, Iulia Motoc intra in dialog, in direct de la Bruxelles, cu cititorii HOTNEWS. Despre calatorii de serviciu si de placere, despre succesul ei si filosofia de a fi peste tot in lume tu insuti, intr-o intilnire moderata de uichendist.ro.

CUM ESTE SA-TI PLACA SA TRAIESTI INTR-UN SEDIU? DARMINTE INTR-UN ONU? Ne spune Iulia Motoc.

“Locul in care mi-ar placea sa traiesc este ONU in sediile care se stiu cel mai bine, Geneva si New York . Dar si in toate locurile pe unde m-au purtat misiunile pentru ONU: Brazilia, Republica Democratica Congo, Carmeroon, India, Malayesia, Japonia, pentru a cita cateva dinte ele.” Iata Geneva, peste citeva ore, vine si New York, New York, varianta ONU.

Ce-i de retinut din Geneva ONU:

sint doua sedii 1)

functionarii ONU traiesc in oraselele astea-cladiri: Palatul Wilson si Palatul Natiunilor 2)

Natura totusi: Parcul Ariana 3)

Plictisit de Geneva? oraselul Ivoire. Si pe malul lacului Leman unde esti obligat sa mananci le fillet de perche sans ou avec frites 4)

 • 4316_1058888235659_1329508567_30149568_5046269_n“La Geneva ONU are doua sedii: Vechiul sediu al Ligii Natiuniiilor, Palatul Wilson, o cladire eclectica construita la sfarsitul  secolului  19 cu multe elemente neoclasice  dar mai ales cu vedere spre Lacul Leman, un spatiu care nu are in sine nimic birocratic.
 • A fost primul sediul al Societatii Natiunilor, dupa ce Tratatul de la Versailles a decis ca Societatea va fi creata.  Cladirea a fost aleasa pentru ca socul sa nu fie foarte mare. Se numeste asa pentru a-l onora pe Churchill si contributia lui la Liga. Desigur acolo a fost Titulescu dar acolo a lucrat si Albert Cohen care ne descrie atat de bine decaderea Ligii dar si a epocii in care traia in ” La Belle de Seigneur” o carte care a fost tradusa prea tarziu in romana.
 • Ce institutii lumesti exista astazi  in Palatul Wilson: Brigitte, care zambeste sincer intotdeauna nu am intrebat-o niciodata de unde vine din Franta, si serveste la micul restaurant de la parter. Bucatarul de acolo este vesel, incearca sa inteleaga engleza sau franceza culinara a unora dintre experti dar este dificil sa gasesti ceva care sa-ti placa. Variantele nu sunt multe- cea mai simpla pare a fi a trece strada la hotelul ” Président Wilson” colonizat vara de printii arabii si suitele lor- unde preturile nu sunt atat de excesive pe cat ar parea la masa de pranz.
 • Toata aceasta profunda liniste a Palatului Wilson, a lacului si a lui Jet d’Eau  este intrerupta de statuia lui Sergio Vierra de Mello, fost Inalt Comisar pentru drepturile omului, mort in Iraq in 19 august 2003.
 • Un alt doilea sediu al ONU se afla aproape si constructia sa a inceput in 1937 se afla nu departe de Palatul Wilson, este Palatul Natiunillor, cea mai importanta cladire a ONU din Geneva.
 • Daca mergi pe jos de la Palatul Wilson la Palatul Natiunilor te poti bucura de Parcul Ariana. De cele mai multe ori nu ai timp decat sa-l priveste de departe, poate de aici si fascinatia acestui loc.  In curtea imensului Palat la care s-au adaugat mai multe corpuri de cladiri dupa constituirea ONU, inca circula paunii imensii veniti probabil din magicul parc Ariana.
 • Palatul Natiunilor este astazi ca un oras, asa cum le Corbusier -concepea o cladire. Sunt trei restaurante, doua filiale de banci UBS, o biblioteca enorma cu documente de arhiva, o posta, o librarie, un magazin;  cadouri de la diferite State, semn al lumii pestrite a lui Platon, si in faimosul hol al pasilor pierduti expozitii pe care le pot privi numai privilegiatii vizitatori.
 • Cel mai comun hotel pentru profesorii de drept international este hotelul ” Mon Repos” , unde ajungi seara atat de obosit incat nu te mai gandesti mult la cina.Te intalnesti in  hol  cu colegii inconjuratii de hartii si care vorbesc cu castile pe skype.
 • Altfel, Geneva numai este de mult orasul plictisitor la care ne gandim in mod obisnut este ca serbarile Genevei din vara dureaza in loc de o zi o luna si nu atat de aproape este Montreux si festivalul de jazz de acolo. Pe Rue de Rhone troneaza buticurile cunoscute, de la Feragamo la Armani si Chanel  pline si ele vara fie de araboicele invaluite sau de rusoaice sumar imbracate, pe ultimele le recunostii intotdeuna dupa stridenta stilului si a vocii.
 • Daca te plictisesti de Geneva, ceea ce se intimpla cu toata lumea in weekend te duci in orasele vecine din Franta, favoritul meu este medievalul Ivoire. Se poate ajunge cu masina sau cu vaporul si pe malul lacului Leman esti obligat sa mananci le fillet de perche sans ou avec frites.
 • Dupa o luna de sesiune la ONU la Geneva, in care de obicei pauzele de pranz ti se petreci in pranzuri cu ONG-uri in care intalnesti cel putin un sfert din natiunile lumii, te intorci acasa de obicei cu ceea multi numesc utopica idee ca recomandarile tale vor fi respectate.”

Taguri , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

16 comentarii

 1. Comentariu scris de LiviuS
  Publicat la data de 25.2.2010, ora 8:56 am

  “…mi-ar place…”?

 2. Comentariu scris de Istodor
  Publicat la data de 25.2.2010, ora 9:35 am

  multam liviu

 3. Comentariu scris de angel
  Publicat la data de 25.2.2010, ora 10:16 am

  Unde le gasesti pe toate femeile astea care in mintea ta si a lor sint femei de succes? In diaspora sint mii de romani care au plecat de jos si s-au realizat foarte bine in viata. Aia sint oameni de admirat si respectat. Ci care lucreaza pentru ONU si ONG-uri (indiferent de natie) toaca o gramada de bani, stau in conditii de lux chiar si in cele mai sarace tari, unde ei se duc “chipurile” sa ii ajute. Drepturile omului? Ce au facut pentru drepturile omului cind Romania era in comunism? Ce fac pentru Cuba? Venezuela? China? Sau in statele musulmane?

 4. Comentariu scris de Istodor
  Publicat la data de 25.2.2010, ora 10:22 am

  dar tu unde le gasesti pe alea de succes din capul tau?

 5. Comentariu scris de Alienor
  Publicat la data de 25.2.2010, ora 1:11 pm

  organizatiile mari cheltuie adesea sume importante pe protocoale si chestii birocratice aiurea, dar asta nu are legatura cu esentialul, respectiv doamna in chestiune, drumul ei prin viata si drumurile ei prin lume :) Hai sa nu fim frustrati si reductionisti ;)

 6. Comentariu scris de gramaticu
  Publicat la data de 25.2.2010, ora 1:31 pm

  mi-ar placea :) )

  succes Iuliei si i-as ura un viitor in romania. in bine.
  ar fi ideal sa avem oameni asa de bine pregatiti ca si ministri!!
  cred ca ar organiza muuult, muuult mai bine dacat seitan “munca” romanilor.
  alta lume.

 7. Comentariu scris de gogu
  Publicat la data de 25.2.2010, ora 2:05 pm

  textu asta e scris cu curu’: “numai” in loc de “nu mai”, State cu S mare in mijlocul propozitiei, si mai e si incadrat aiurea in pagina ( + vreo 3 nonsensuri)

  Pe de alta parte, felicitari Iulia!

 8. Comentariu scris de ana
  Publicat la data de 26.2.2010, ora 1:45 am

  Daca accesezi linkul onu (cu referire la “cea mai tanara raportoare”), si cauti numele Motoc, 80% din rezultate se refera la Mihnea Motoc, fost ambasador al Romaniei la ONU. Sa fie oare o simpla coincidenta, sau multe din “realizarile” cele ce apar in campania de presa din ultima vreme in jurul dnei Motoc sunt datorate si acestui aspect? Nu contest calitatile intelectuale ale dnei Motoc, insa in elaborarea unui material jurnalistic, ar trebui verificate mult mai temeinic informatiile publicate. Sa nu facem eroi din cei ce nu sunt neaparat eroi si modele de urmat.

 9. Comentariu scris de Cristiana
  Publicat la data de 26.2.2010, ora 2:36 pm

  Felicitari, Iuliei am citit si interviul, Unul dintre cele mai bune pe care le-am citit. In legatura cu Anda sau Ana, am citit raspunsul Iuliei pe site-ul cu interviul. Mi se pare interesant. Normal ca activitatea ca ambasador si ca expert in drepturile omului nu se pot regasi in acelasi loc. Dar Anda nu se oboseste nici macar sa ne dea acest link. Arunca fitile…
  Citind CV-ul doamnei Motoc acesta a inceput sa lucreze cu ONU din 1996 cam cu 7 ani ca sotul ei sa devina Ambsador la UN. Rapoartele sunt citate de foarte multe surse academice fara nicio legatura cu cel diplomatic. Dna Motoc are o activitate academica impresionata fiind considerata una dintre cele mai importante voci in drept din dreptul International.
  De ce nu ar fi model de urmat? Pentru simplu motiv ca nu s-a limitat la viata fara stressuri a unei sotii de ambsador?

 10. Comentariu scris de Mistral
  Publicat la data de 26.2.2010, ora 3:15 pm

  Angel, tu ai citit interviul? Ai vazut ca doamna aceasta nu are legatura cu diaspora? Ai fost tu acolo cu ONG-uri sau cu ONU sa vezi in ce conditii de lux poti sa stai in locuri care nu sunt elecrificate, nu nici un fel de infrastructura. Probabil ca avand in vedere generatiei careia apartine era imposibil pentru aceasta doamna pe care o felicit ca si pe Istodor pentru interviu sa faca ceva cand Romania era in comunism. URA Istodor…

 11. Comentariu scris de madison , jimmy
  Publicat la data de 26.2.2010, ora 3:18 pm

  …dar chiar nici un”cuvint” despre Mihnea , doamna Julia !? E ca si cind am vorbi de Miha si l-am ocoli pe Mircea , nu ?

 12. Comentariu scris de Mistral
  Publicat la data de 26.2.2010, ora 7:43 pm

  Este foarte mult despre Mihnea, domnul Jimmy daca citesti interviul pe smartwomen daca nu oboseste prea tare Uite iti dau un prim citat. Poate chiar vei citi un interviu.

  Multumesc mult, Dana. Sunt casatorita de multi ani si am un copil de 7 ani. Am avut sansa sa ma casatoresc cu Mihnea, cu care suntem prietenii de la 18 ani si care a inteles tot ceea ce am facut. Avem acelasi valori. Cred ca multe cupluri din generatia noastra sunt asa. Dupa ce am nascut am stat cateva luni acasa, eram Raportor pentru Congo, nu stateam in Congo, dar era o munca solicitanta. M-am implicat cat am putut de mult in educatia lui Luca, baietulul meu, si sotul meu la fel. Ca in orice famile romaneasca, bunicile au fost alaturi de noi, fericite ca au nepot. Nu cred ca cele doua lucruri se exclud. Sunt inconjurata de femei care au lucrat mai mult ca mine si au mai multi copii. In acelasi timp, multe din colegele, dintr-o alta generatie nu sunt casatorite, dar nu stiu daca ele o resimt neaparat negativ.
  Am un copil vesel si pozitiv, desi spuneam, am lucrat mult in aceea perioada cu violari masive ale drepturile omului, intr-o lume care poate si uitase ce mai insemna tristetea.

 13. Comentariu scris de Mistral
  Publicat la data de 26.2.2010, ora 7:50 pm

  Si mai JImmy sa nu te mai obosesti cu lectura prea mult da.

  Cred mult in bagajul cultural si afectiv pe care mi l-au acordat parintii mei, mama mea mi-l acorda in continuare si sotul meu, Mihnea pe care il cunosc, asa cum spuneam de la 18 ani. Tatal meu, si el profesor universitar a murit acum 2 ani.

 14. Comentariu scris de Mistral
  Publicat la data de 27.2.2010, ora 8:25 am

  Se folosesc ambele forme si mi-ar placea si mi-ar place.

 15. Comentariu scris de madison , jimmy
  Publicat la data de 27.2.2010, ora 8:57 am

  Easy Mistral , we’re havin fun , OK ? Recunosc , n-am citit cu atâta patos interviul dat lui Eugen…dar erau , parcă , peste 30 de întrebări fără răspuns !!

 16. Comentariu scris de Mistral
  Publicat la data de 28.2.2010, ora 9:36 pm

  Yes indeed we have fun here. Aceste intrebari erau pe la inceput si toate intrebarile au raspuns. Iar te-am prins ca vorbesti fara de sa citesti…
  Asa ca te sa-ti spun ” Enjoy!” cum se spune la tine acasa nu? Nu stiu unde vezi tu patosul… daca a citi inainte de a deschida gura sau a scrie ceva este patos … Eu stiam ca are alta definitie.
  O veni tu din istorie, Jimmy dar vezi ca acum mai este si domnul Ponta etc…

Trackbacks

 1. Istodor » Blog Archive » Joi mi-a iesit blogul din gura: Boc e mic fiindca
  25 February 2010
 2. Joi mi-a iesit blogul din gura: Boc e mic fiindca « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET
  25 February 2010
 3. Joi mi-a iesit blogul din gura: Boc e mic fiindca | e-Opinii.ro | doar opinii... atât! | by George Fedorovici
  25 February 2010
 4. Cea mai tanara raportoare din istoria ONU. Profesor universitar in Bucuresti, Venetia, Miami. Iulia Motoc discuta online cu cititorii SmartWoman.ro, joi, ora 15, intr-o intalnire moderata de uichendist.ro.   SmartWoman
  25 February 2010

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

No public Twitter messages.

Youtube, eu tube, noi tube