Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: turul lumii

5430f842c8cae20892f2da8dae0cb3fd0818cc34f733c7e9761e299d8c47b27d3a6c8388d028973a68e2769b17a1e05075f9e23e30923ece6a3da1f9f2fb0c4bContinuam TURUL LUMII facut de Razvan Terenche. Astazi, tras de limba de Mihai Buzea, povesteste despre Columbia.

Razvan Terenche a raspuns si el cum s-a priceput. Mihai Buzea a intrebat asa cum a fost dresat sa intrebe.

MB: Zi, ma.
RT: Ce sa zic?
MB: Pai te umflai in pene ca ai zburat din Bolivia spre Columbia…
RT: Nu ma umflam in pene, sarmane prieten. Chiar asa a si fost. Sa zbori din Bolivia direct spre Bogota, sau poate spre ori-ncotro, din Bolivia, e un fel de mica performanta in sine. A trebuit sa zbor in Peru si abia de acolo in Bogota.
MB: Da’ de ce?!
RT: Ma, cand esti Europa, si calatoresti numai in Europa si in afara (Terenche rade: stie si el sensul stupid si restrictiv pe care romanii il atribuie acestui afara, asa cum rusii numesc occident partea prospera a lumii, compusa din Statele Unite, Canada, Europa de Vest, Japonia si Australia), ai impresia ca totul e la fel pe planeta. Dar nu e. Cei mai multi oameni sunt prea saraci ca sa calatoreasca cu avionul. Asa ca merg cu autobuzul, baiatule.
MB: Pai tu ai mers cu avionul…
RT: Zburat, ma, nu “mers”. Aaa… ce spuneam?!
MB: Aterizai in Bogota.
RT: Asa. Mie orasul mi-a placut, dar asta nu inseamna nimic, ca putine au fost locurile din America de Sud care sa nu-mi placa. Esential e ca Bogota nu e cuibarul ala de criminalitate pe care il vedem noi de aici, cu mintea deformata de la stiri senzationaliste. E un oras foarte misto, linistit, cu multa istorie arhitecturala, poate putin cam friguros pentru gustul meu…
MB: Pai, da, dupa ani si ani de Canada, e normal sa te caci pe tine de frig la tropice…
RT: Esti mic. Orasul e la o altitudine de aproximativ 2500 de metri, cam cat varful Moldoveanu de la noi… normal ca-i frig noaptea!
MB: Ma rog, nu insist. Nu vreau sa te simti prost. Ai si asa destule pacate. Ai vazut ceva deosebit in Bogota?
RT: Ma, stiu si eu… ciudat e ca nu si-au renovat cladirile alea comunistoide, de prin anii `50, cam ca mizeriile cenusii de pe-aici. Arata ca dracu`. Altfel, orasul e foarte viu, cu un sistem personal de autobuze, un fel de „linia 41” de la noi, ceva care sa-l apropie de metrou, cel putin ca viteza: linii speciale de autobuze, statii clare, respectate, acces civilizat, traseu rapid, izolat cu bare de restul traficului.
MB: Si… restul traficului?
RT: Ma, ce sa zic… modest. Taxare d-aia la vatman, sau la sofer, in cazul lor, ca mai mult pe microbuze se sprijina tot traficul tip „transport in comun”.
MB: Si ala privat?
RT: Jale. Toti columbienii se cred Ayrton Senna. Nu incalca semnele de circulatie, ca in tarile arabe, dar depasesc ca nebunii, ca posedatii: cine sta la coada in trafic e cacanar, e femeie, e american, e vai mama lui!
MB: Trafic macho…
RT: Nici macar asta n-as spune. Mai degraba o cutuma locala, avand in vedere traficul din afara oraselor.
MB: O-pa! Ia, baga!
RT: Ma, am plecat spre Santa Marta, oras pe care cred ca-l stii, nu?
MB: Sincer, nu. Echipa de fotbal, ceva?
RT (resemnat): Impostorule. Impostor nenorocit. Nu ziceai, ma, ca l-ai citit pe Marques?!
MB: tace si face un semn dispretuitor din degete, cu sensul de “Esti marunt, amice!”.
RT: Pai, vezi? Santa Marta e oras mare, portuar, comert, chestii, dar mie nu mi-a spus mare lucru. Doar ca acolo am auzit si eu de La Ciudad Perdida.
MB: Ha?
RT: Da, ma, La Ciudad Perdida. Orasul Pierdut, ai fi putut intelege chiar si tu. Un oras ruinat, in jungla, unde cultura Tayrona a trecut prin faze succesive, fiecare la randul ei adaugand ceva asezarii. Remarcabil e ca spaniolii n-au stiut nimic de ea: a fost descoperita in 1972!
MB: Asta, da. Si ce alte ispravi facura astia din Ciudad Perdida, daca nu ti-e cu banat… ?!
RT: Cera perduta, ma. Nu stii tu ce e aia! Ia d-aici:
(Terenche incepe sa descrie procedeul invatat de mine in clasa a noua, de obtinere a unei piese metalice prin turnare).
MB: Pai si ce-i cu asta? Au inventat-o toti prostii, de la chinezi la europeni si africani!
RT: Da, ma, da’ astia erau oameni de jungla, vai de mama lor, asa ca iti dai seama…
MB: Ce sa imi dau seama, care sa-mi dau seama, esti tampit? Columbienii se lauda cu o mare basica umflata, ce esti prost asa?!
RT (vizibil nervos): Bine ca esti tu o mare basica dezumflata. De fapt, noroc ca esti! Ma lasi sa povestesc si tu doar s-asculti?
MB: Baga.
RT: Langa Santa Marta e un parc national, Tayrona, numit la fel ca si cultura aia de-ti ziceam.
MB: Meserie! Dihanii?
RT: Eu n-am vazut, doar am auzit ciripit de maimute si am vazut cuiburi de termite prin copaci. Altfel, am facut plaja, am dormit in hamac, am inotat in mare, m-am indopat cu fel si fel de peste.
MB: Romanul la all-inclusive, nu ma surprinzi cu nimic, de mult banuaim ca esti un burghez odios.
RT: Iar esti pe dinafara. Fii atent: acolo esti izolat de civilizatie; se ajunge dupa citeva ore bune de mers prin jungla; se doarme in hamac si in cort; se serveste masa doar la ore fixe. Deci: daca nu esti pe faza faci foamea, ai inteles? “Restaurantul” este un acoperis de stuf pe piloni de lemn, cu mese si scaune de plastic ieftin.
MB: Ia uite-l pe marele explorator unde era!
RT: Bine ca esti tu Che Guevara, umflatule! Ma lasi sa povestesc?
MB: Da’ te rog frumos!
RT: Am ajuns de acolo in Cartagena, care e un loc chitaind de trecut glorios, iar eu l-am forfecat timp de doua saptamani, in lung si-n lat: baiatule, aia da lectie vie de istorie!
MB: Adica, ce, ma, ca ma faci curios?! Cetate medievala, ziduri, fortificatii, ce? Nu uita, Razvaneata, ca io sunt ala care a scris in revista despre cetatile fortificate ale Transilvaniei de Sud! Ziduri groase de-un metru!
RT (rade): Esti prost. Orasul vechi din Cartagena are ziduri groase de sase metri, pe care poti sa mergi si acum cu tractorul. Erau facute sa reziste la tunurile lui Francis Drake si ale urmasilor urmasilor lui, baiatule!
MB: Am obosit, m-ai obosit cu columbienismele tale, maniacule. Continuam maine.

Taguri , , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

11 comentarii

 1. Comentariu scris de dumitru
  Publicat la data de 10.8.2010, ora 12:53 pm

  Pare o destinatie interesanta si exotica Columbia. Am inteles si eu ca este foarte ieftina. Problema cea mai mare este legata de bilet. Cand voi gasi si un bilet ieftin atunci cu siguranta voi ajunge si eu pe acolo.

 2. Comentariu scris de blog
  Publicat la data de 7.11.2015, ora 3:44 pm

  我們前后都看不見別的人影孫中山先生曾經這樣評價過南京:南京為中國古都,在北京之前。其位置乃在一美善之地區。其地有高山,有深水,有平原。此三種天工鐘毓一處,在世界之大都市誠難覓如此佳境也。歷史上南京既受益又罹禍于其得天獨厚的地理位置和氣度不凡的風水佳境,過去曾多次遭受兵燹之災,但亦屢屢從瓦礫荒煙中重整繁華茲游南京,至少需要3天以上的時間,第一天去體會南京的文藝氣息,第二天去感受這座古城的歷史沉重,第三天則可以沉浸其中,以你自己的方式去探訪這座神奇的城市第一天,探訪文藝南京四土星在辰戌丑未安命,乃勾陳得位己上,數者須是不背日月、晝夜者妙左右環拱:凡人命宮,若得五星左右環拱,無有不顯達者,假如坐命在

 3. Comentariu scris de blog
  Publicat la data de 7.11.2015, ora 3:44 pm

  我們還要提到漢代畫像石我當即返回師指揮所,決定由388團二營追殲這股敵人。他們受領任務以后,不怕疲勞,晝夜追擊,克服了山高路險、天寒斷糧等重重困難,頑強追擊一個多月,給這股敵人以沉重打擊與此同時,我師各搜剿部隊在師的統一指揮下,翻山越嶺,圍殲由大股化為小股之敵,取得了一個又一個勝利。黎崖冰認為,減肥應通過調節體質來進行,應該減得健康,不應以犧牲健康為代價在選定一項減肥方法時,大多數人會問:“有沒有效果?”“會不會反彈?”黎崖冰表示,無論是哪種減肥方法,如果不改變原來不良的生活習慣,體質沒調整好,那么肯定是會反彈的。在魯迅誕生百周年紀念活動期間,北京魯迅博物館舉辦《魯迅著作版本展覽》,并編印《魯

 4. Comentariu scris de zfgn
  Publicat la data de 7.11.2015, ora 3:46 pm

  他在學校受到欺負美女標準肩之美。對于中國女性而言,平滑圓潤型的肩是比較美的,標準的美肩也要求雙肩對稱,稍寬微圓,略顯下削,無聳肩垂肩之感。事實上,女性的肩型多為圓潤型或平滑型,肩膀顯得柔嫩豐潤,具有一種柔和的曲線美,所謂的溜肩和削肩都是就女性的肩部的曲線說的,它不像男性的肩那樣,與頸部構成的角度為直角,自身呈水平狀態,女性的肩則呈一定的坡度,與頸部構成的角度則比較和緩平滑,這使得她的曲線美充分體現出來。削肩背心、外翻領等款式的上衣,秉持”包不如露”的原則,讓寬肩美人巧妙地將弱點變成優勢,因為這類款式衣服將整體比例拉長,使得寬肩不再是焦點!從基準測試數據可以看出,每項測試均取得出色成績,強勁的性

 5. Comentariu scris de fei
  Publicat la data de 7.11.2015, ora 3:46 pm

  省略中間的緩慢改變她說,即將開課的培訓班已有近20名學員報名,若報名,可現場刷卡收費7800元,學期4天。李老師報出培訓價格,并承諾經過簡單考核后即可為學員頒發“國際醫療美容聯盟培訓資格證書”國家規定,只有拿到衛生部頒發的職業醫師資格證才可以注射,但學員都沒有,李老師說,機構給學員的建議是,不要大張旗鼓地做,自己開工作室,先從朋友圈做起,做工作室不需要辦執照“盈利當然很可觀”,李老師說,學員中,有人注射一針收費12800元,有人用同樣的藥物只收2800元。據說,我們那里還有因為親屬超生被抓去上“學習班”的,每天交錢30元我們查過1995年7月國家計生委就已下發《關于印發在計劃生育行政執法中堅持

 6. Comentariu scris de rrpg
  Publicat la data de 7.11.2015, ora 3:46 pm

  容易導致屏幕的經常性關閉因為你在行動中將發現一個現實:做成事情的有些因素卻不是你一個人所能夠決定的,掌握將事情做起來的奧秘,在于比鄰共生共贏的知己,在于發揮團隊的力量當你愿意這樣去認識財富創造的方法與行動現實時,當你愿意將本教材的內容閱讀和與人分享超過1000次時,當你愿意運用金錢游戲規則的三個步驟并付諸行動時,相信你會獲得豐碩的收獲這就是 《金錢心理學》國際課程是一個獨特的心理和理財咨詢系統。“任何企業不可能一帆風順,會遇到很多困難,還好我們可以堅持,可以克服。有的人不專注,什么都想做,結果一事無成。我的優點在于我就想做這一件事。”距離上場還有一個多小時,在現場的老師短信跟林媽媽“匯報”進展

 7. Comentariu scris de mep
  Publicat la data de 7.11.2015, ora 3:47 pm

  雖然啤酒酵母在情感和物質層面,你似乎更多地選擇了情感, 因為你相信愛情,而他更多地選擇了物質,因為他比你現實。金錢與事業可以給人帶來一種自我價值感,尤其對于男人,而他現在沒有,所以,他內心缺乏和你結婚 的動力。非常適合家居客廳及辦公場所懸掛。贊揚牡丹的詩詞有很多,比如唐朝李白有一首《清平樂》:“名花傾國兩相歡,常得君王帶笑看。當然,被杠桿同步放大的還有風險,投資者可以通過資金管理選擇合適的放大比例股票交易機制是交易所集中撮合成交,以價格優先,時間優先為原則,買賣股票必須有對手的價格和數量才能成交。龍兒聽得有趣,也吃了一口酒問道:“哪七似呢?”伍次友扳著指頭道:“宣城梅耦長先生曾對我講,秀才入闈

 8. Comentariu scris de fei
  Publicat la data de 7.11.2015, ora 3:49 pm

  雪峰突兀林立 整日要少食多餐。 口服維生素B6 10mg次,3次日。 經以上調整仍嘔吐頻繁者,尤其尿酮體陽性時,則需住院治療。這在政治上是危險的。更極端政黨的出現和背叛感的泛起,似乎是不可避免的。這在經濟上也是危險的:現在有多少最富才華的青年才俊想要移民?。查格林炮一宗不能及遠,僅可為守營墻護大炮之用。惟德國克虜伯四磅鋼炮可以命中致遠,質堅體輕,用馬拖拉,行走如飛,現在俄德英法各國平地戰陣皆以此器為最利,陸軍炮隊專用此種,所需子彈之價格與炮價相等。信今傳后,責在同文;探賾搜奇,耍非適用。故書法之目,止以篆隸古文,兼乎真行草體。書法之宗,獨以羲、獻、蕭、永,佐之虞、褚、陸、顏。我因為路考剛剛通過

 9. Comentariu scris de blog
  Publicat la data de 7.11.2015, ora 3:50 pm

  上書圣府二字正值此際,一盒摻入愛情魔藥的巧克力竟然使他們四人陰錯陽差地亂配對第六集里,丹尼爾.拉德克里夫有了他的第二次銀幕之吻,這次是和金妮,他最好的朋友羅恩的妹妹當記者問他,是否對自己在第六集中表現滿意的時候,拉德克里夫停下來想了想,“第六集非常難拍,因為它是通向第七集的關鍵,不過這不是我拍不好的借口。臨柜人員田寬、熊莉、李喜梅見此情景,馬上意識到有人搶劫了。田寬立即向110報警,熊莉按響了報警器后向支行保衛部門報警,李喜梅則迅速手持狼牙棒,藏進掩體護好錢箱該男子連續砸了六塊防彈玻璃,但未能得逞。北魏時期,本性天真善良的燕國公主馮心兒一夜之間國破家亡,死里逃生卻誤入仇人府邸,并以太傅府廢逐千

 10. Comentariu scris de chang
  Publicat la data de 7.11.2015, ora 3:51 pm

  身體一直沒問題髓灰質炎病毒經口進入人體后,即侵入咽部和腸道的淋巴組織,則形成隱性感染;抗體低下病毒則進入血循環,引起病毒血癥。若機體缺乏免疫力,病毒隨血流經血腦屏障侵入中樞神經系統,并沿神經纖維擴散,引起無癱瘓期癥狀;如果運動神經元受損嚴重,則導致肌肉癱瘓,引起癱瘓期癥狀。然而,影響世界和平與發展的不穩定、不確定因素仍在增多,霸權主義、強權政治和新干涉主義有所上升。值世界反法西斯戰爭勝利70周年,回顧和反思這段歷史,有助于我們吸取經驗教訓,避免重蹈歷史覆轍與第一次世界大戰相比,第二次世界大戰的一個鮮明特點就是,由德意日法西斯發動的局部侵略戰爭逐步演變升級為各大國普遍參與的全面戰爭,最終戰火遍及

 11. Comentariu scris de mdx
  Publicat la data de 7.11.2015, ora 3:53 pm

  是為了表示同意趙子強是6被告中有代表性的一個,他中專畢業,是青島新業房地產有限責任公司副總經理。庭審中,他坐著輪椅被法警推入法庭,他先是否認公訴機關指控的多數犯罪事實,在最后又為自己的犯罪行為懊悔不已。幾年前,他因遭歹徒搶劫腿中三彈,落下終身殘疾。他說,由自已的行為給家人帶來了嚴重危害,他對不起親人。(本報采訪組)主峰天壇山,相傳是中華民族的始祖軒轅黃帝祭天之所,干百年來,一直被視為華夏炎黃子孫大統天下的圣地。譽滿中外的寓言故事”愚公移山”就發生在這里,老愚公挖山不止的雕像已經成為我們濟源市的市標,也是激勵濟源人民改天換地建設美好家園的精神動力王屋山是一座以道教文化為特色的道教圣地。我家當直,

Trackbacks

 1. Istodor » Blog Archive » Plecati? Ramineti? Unde va tot duceti?
  14 August 2010
 2. Plecati? Ramineti? Unde va tot duceti? « voxpublica | Platforma de comentarii, bloguri si opinii REALITATEA.NET
  14 August 2010

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

No public Twitter messages.

Youtube, eu tube, noi tube