Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: Aici plecam de-acasa

Punctele de Acces Public la Informaţie (PAPI), înfiinţate în cadrul proiectului „Economia bazată pe Cunoaştere” (EBC) se implică activ în absorbţia de către piaţa muncii a persoanelor din localităţile defavorizate, care practică agricultura de subzistenţă. Specialiştii PAPI şi ai Reţelelor Electronice ale Comunităţilor Locale (RECL) ajută populaţia din comunităţile EBC nu numai în procesul redactării CV-urilor şi a scrisorilor de intenţie către viitorii angajatori, în pregătirea candidaturilor şi a interviurilor, ci asigură chiar găsirea job-urilor pentru oamenii aflaţi în dificultate, mijlocesc întâlnirea dintre şomeri şi agenţii economici şi, nu în ultimul rând, organizează diferite cursuri de calificare profesională. În acest sens, Bursa locurilor de muncă organizată pentru a doua oară de PAPI Valea Sării, judeţul Vrancea, în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), poate fi considerată un model de bune practici în comunităţile EBC.
Prima bursă a locurilor de muncă a avut loc, la Valea Sării, la sfârşitul lunii aprilie. Dacă la început oamenii din zonă au privit mai neîncrezători acest demers, în luna iunie, când s-a organizat cea de-a doua bursă, populaţia a luat cu asalt sediul PAPI. Vestea organizării bursei a fost lansată de angajaţii PAPI nu numai în Valea Sării, ci şi în alte şapte localităţi învecinate. Primarul comunei Valea Sării, Nicu Bercuci, evidenţiază faptul că bursele locurilor de muncă pot avea succes şi pe viitor în această zonă, întrucât nu mai există suficintă forţă de muncă pentru a satisface necesarul unor domenii precum prelucrarea lemnului, comerţ sau agricultură. Edilul Nicu Bercuci mai spune că forţa de muncă locală, prea puţină pentru a satisface necesarul angajatorilor, are nevoie şi de calificare, motiv pentru care PAPI Valea Sării va organiza cursuri pentru lucrătorii din agricultură, pentru cei din domeniul forestier şi pentru lucrătorii în turism. Cu ocazia organizării burselor locurilor de muncă au avut de câştigat nu numai localnicii şi angajatorii lor, ci şi centrul PAPI, care şi-a putut promova eficient activităţile derulate în cadrul proiectului EBC. România se clasează încă pe primul loc în rândul ţărilor comunitare în privinţa populaţiei care practică agricultura, cu o pondere de aproape cinci ori mai mare decât media Uniunii Europene şi dublă faţă de următoarea clasată (Polonia). În 2009, îşi câştiga existenţa din activităţile agricole circa 23,7% din populaţia ocupată a ţării (faţă de 30% în 2007). Angajarea populaţiei rurale, care supravieţuieşte din activităţile agricole desfăşurate în propriile gospodării, este un deziderat important al Guvernului României şi o prioritate definită la nivelul întregii Uniuni Europene. Programul de accesare a Fondului Social European (FSE), POS DRU, permite obţinerea unor finanţări importante pentru calificarea populaţiei rurale în activităţi nonagricole. Astfel, proiectele finanţate prin FSE pot asigura calificarea populaţiei rurale, în special a populaţiei implicate în agricultura de subzistenţă, în construcţii, turism, servicii complementare, meşteşuguri specifice, servicii sociale sau de îngrijire a sănătăţii, tehnologia informaţiei şi telecomunicaţii.
Ca sa participi la concurs e suficient sa lasi un comentariu la orice articol de pe www.ecomunitate.ro. Premiu – un laptop, oferit prin tragere la sorti. Poti sa comentezi oricare articol dintre cele postate pe cele 4 sectiuni de pe ecomunitate (educatie, administratie, business, cultura). In plus, poti sa votezi una dintre cele 255 de comunitati, daca vrei s-o urci in topul celor mai perfomante localitati prinse in proiectul Economia bazata pe Cunoastere. Organizatorii au pornit acest demers pentru ca vor sa gasească cat mai multe idei de utilizare a resurselor IT & C pentru cele 255 de localitati. Te asteptam in concurs.

Taguri , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

No public Twitter messages.

Youtube, eu tube, noi tube