Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: Hotel, pensiune, somn, Mincare si bautura traditionala, Shoppingul dulce

lili din moeciu 2

Ce avem la Moeciu? Deal blînd rupt în pădure cu cîte o vacă făcînd echlibristică veşnică la păscut, cîte o fîntînă cu toartă, o fîneaţă, lemn tăiat, gater, case de ţară vechi şi părăsite, case noi cu roşu strident sau cu lemn pe zidărie de ochii lumii şi termopan pentru eficienţă şi marile complexe de inferioritate şi agrement gen Cheile Grădiştei, casa WiaRusti, zisă a lui Patriciu de Bucureşti şi cea zisă a lui Mazăre de Constanţa. Sînt pur şi simplu nişte vertije, nişte ameţeli de hoteloaie cu toate distracţiile posibile -tenis, fotbal, saună, călărie, biliard, tenis de masă, coafor şi nu mai ştiu cîte altele- plantate în mijlocul unei fîneţe, în verdele de neuitat al unor brazi.

Nimic mai dărîmător. Să vii la Moeciu, loc pierdut de serpentinele culoarului Rucăr-Bran, ca să găseşti o ţărănie-zidărie întinsă pe hectare. Sînt hoteluri uriaşe cu vile peste vile peste vile în jur.

Despre Wiarusti, zice-se a lui Patriciu, se spune că a început cu meniu gen 2 milioane pate de gîscă adus din Franţa, sau 3 milioane somon adus din Norvegia. Şi a ţinut-o cu astfel de sărituri de pe fix mult timp, pînă cînd a venit la meniuri mai ieftine.

Hoteloiul lui zice-se Mazăre a cărat săptămîni în şir TIRURI cu marfă adusă din China. Stăteau în capul satului Tirurile, cu zecile, ca să acopere foamea diareică a piramidei distracţiei mazariene. Cîte tiruri se pot descărca pe zi? Obosesc numai numărînd şi, aşa a păstrat memoria moeceană parada de zorzoane a unui peisaj distrus, crăpat de chinezării.

O chinezărie de-adevăratele este Pensiunea Nicoleta. O arhitectură bolnavă, cu încăperi puse de-a valma una peste alta pînă la cer, cu scări într-o urcare continuă. O lume de umbră, de cancer, de plastic te loveşte din orice ungher. Flori de plastic, traverse de plastic, totul ieftin, cu o cameră la nouăsute de mii. Că aşa cere uichendistul.

Ce vrea el? Ieftin-ieftin şi să aibă acces la bucătărie-grătar. Să-şi facă el mîncarea. Omule, tu ştii cît mă costă s fierbi tu un om? – îşi spune povestea Soare, de la Raza Soarelui. Arzi cu ţigara, pîrjoleşti în jur, n-ai grijă, laşi nespălat, put lucrurile în urma ta. Ieftinul cheamă oameni ieftini. Un asemenea loc e Nicoleta. Raza Soarelui a renunţat la acest ieftin.

Pe reţeta aceasta este şi vila lui Lili (în poză), Casa Enescu numărul 1, din Chei, lîngă pod. 17 camere. Încă e nouă şi are clienţi mari, fără să vrea, BGS, Vodafone. Se duc, îşi iau carne de la Metro şi sfîrîie grătarul. Mănîncă ceafă şi spun: “tanti Lili, ce peisaj ai mata aici!”. Dar lumea vrea distracţii şi tanti Lili va face teren de fotbal, de tenis dintr-un sfert din admiraţia de azi.

Vlahia Inn, Turnul merg pe ideea unei arătări decente. Senzaţia de fabrică rămîne. Vlahia Inn aparţine, se spune, unui romîn întors din America. Aici, la aproape 30 de euro camera normală, cu pat dublu e plin. Plin de turişti, plin de atmosfera unui Athenee Palace, cu trandafiri pe mese, scorţos şi clar.

Da, mergi în Moeciu şi Bran şi dacă nu ştii ce vrei, pentru ce vii eşti halit, terminat. Te omoară tradiţia: Stîna tradiţională – Vila Bran. Altă măgărie. Un labirint al distracţiilor în trepte cu mii de cazări şi mîncare de cantină. E hărmălaie de pofte şi buşteni de lemn lipiţi cu ciment. Urlă la tine iarba, copacul, piscina, focul de tabără, oaia şi vaca de pe păşunea demonstrativă, balmeşul din tocător.

Frumuseţea naturii e continuată de megalomania Complexelor. Asta-i formula infinitului. La Moeciu-Bran.

Taguri , , , , , , , , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

19 comentarii

 1. Comentariu scris de rares
  Publicat la data de 12.10.2009, ora 9:13 am

  Atentie mare la Wiarusti .
  O spun din proprie experienta . Am rezervat 2 cameresi un apartament luni pentru sfarsitul de saptamana si sunt sunat VINERI seara sa-mi spuna ca nu au decat 2 camere si apartamentul e dat . A m vrut sa le platesc marti un avans si au zis ca nu nevoie . Vineri seara ” doamna ” care se ” ocupa” de vila a zis ca nu am vrut sa-i platesc . Halal turism . Atentie la buzunar

 2. Comentariu scris de Gerard Gui
  Publicat la data de 12.10.2009, ora 9:54 am

  Ce va mirati?! Asta-i turismul la noi. Nu numai acolo se intampla asta. Haideti sa vedeti ce-i in apuseni. Taranu a vandut pasunea de pe deal, care trebuia sa fie padure dar a mancat-o gateru caruiva baron local si a fost exportat cu ajutorul cuiva suspus. Au cumparat tot taranii!!! mai nou oraseni care mainou vor sa scape in uiichend de galagia orasului in care isi desfasoara afacerea!!!!
  Sa vedeti ce constructii. La Pietroasa Bihor as intreba-o pe primaritza sau primar?! cine a facut totusi un plan de urbanism in Valea Boga. Rusine

 3. Comentariu scris de Vasile Rau
  Publicat la data de 12.10.2009, ora 10:13 am

  Dreptate ai dle istudoru ai si curaj daca te iei de astia mari, Iti mai dau niste exeple din jaful luxuriant facute in Delta dunarii de un mare amator de turism si fan ak Deltei, VANTU. De el nu vorbim putin de magalomania lui criminala, mai ales ca am impresia ca va este mai apropiat decat patriciu sau mai ales de infatuatlul mazare. Abia astept, cu vadita nerabdare

 4. Comentariu scris de Istodor
  Publicat la data de 12.10.2009, ora 10:19 am

  rares, vasile, gerard
  nu-mi vine sa cred ca exista dementza asta a constructiilor fara margine si bun simt. mai mult, lumea se duce acolo, se duce cu tona. ce-i de facut? cred ca, daca vrei sa mergi acolo, trebuie sa alegi, ca sa alegi, din nefericire, trebuie sa testezi.

 5. Comentariu scris de Istodor
  Publicat la data de 12.10.2009, ora 10:20 am

  despre vintu? oho, vintu are tone de betoane, dar nu e la moeciu, cum il prind il taxez

 6. Comentariu scris de ada
  Publicat la data de 12.10.2009, ora 10:32 am

  cum ii zice la viloiul lui mazare ?
  zona este minunata in rest mai trebuie lucrat
  toate cele bune

 7. Comentariu scris de garrigue
  Publicat la data de 12.10.2009, ora 11:19 am

  Dl. Mazare are cultura pe care o are … dar
  Dl. Patriciu a fost ARHITECT … cum s-o fi împacând ceeace, probabil, i-a mai ramas din formatia culturala, cu aplicatia practica, nu pot sa-mi imaginez.
  Nu am vazut ansamblul respectiv, dar poza publicata arata destul de penibil, ca arhitectura … ma opresc aici, din considerente colegiale si deontologice :)

 8. Comentariu scris de garrigue
  Publicat la data de 12.10.2009, ora 11:24 am

  PS … am gasit ansamblul pe net …
  O splendida demonstratie de kitsch … ecologic.
  Sper ca si buda e de lemn natur !

 9. Comentariu scris de ion roata
  Publicat la data de 12.10.2009, ora 12:14 pm

  “operele”lor seamana exact cu metodele murdare in care si-au facut averea nselandu-ne pe toti,si pe statul prost condus si administrat si pe noi pe care ne considera prosti.Patriciu arhitect,hai domnule sa fim seriosi,a fost un mare arhitect in darea de lovituri financiare iar pe timpul comunistilor era un arhitect lichea
  Sa fim seriosi numai niste lichele pot face asa ceva,oamenii seriosi care si-au castigat banii prin munca cinstita nu fac asa ceva.

 10. Comentariu scris de Cristian I
  Publicat la data de 12.10.2009, ora 3:23 pm

  Buna dimnineata!

  evident ca A FOST arhitect, dar nu in aceasta calitate a ajuns multi-miliardar

  asa ca viloiul, castelul sau pensiunea lui nu poate arata decit in conformitatecu conceptiile despre lume si viata ale unui imbogatit de tranzitie, nu cele ale unui fost arhitect …

 11. Comentariu scris de Alex
  Publicat la data de 12.10.2009, ora 3:33 pm

  Cred ca o mai buna informare prealabila era mai buna. Am stat recent la 3 din “mega-complexele” de care spui, si nu stiu unde e problema. Daca vrei cazare “pitoreasca” nu te opreste nimic sa mergi la una din sutele de pensiuni familiale din Bran/Moeciu. Daca vrei insa sa mergi undeva cu colegii de servici pentru un teambuilding, nu prea ai variante. Eu am cautat un complex care sa aiba cazare, masa buna, posibilitati de inchiriere ATV sau biciclete, plata cu factura, si crede-ma ca nu am gasit multe variante.

  Casa Wiarusti m-ar mira sa fie a lui Patriciu. patronii au o vila exact langa, si stau tot timpul la munca prin complex, nu par genul care vin la sfarsitul lunii sa adune dividendele.

  Complexul Cheile Gradistei apartine unui tip destul de destept, care a luat complexul vechi la pret mic si l-a dezvoltat. Cred ca 3 din noile mini-hoteluri le-a facut din bani UE, si cred ca oricine in locul lui ar fi facut acelasi lucru, pentru ca este cerere.

  Daca esti in zona sambata sau duminica la pranz si nu ai chef sa faci TU gratar, nu ai decat 3-4 variante de restaurante in zona. Castigul restaurantelor mari, pierderea ideii de “pitoresc in mijlocul naturii”.

  Ca sa ii hulim pe cei ce au dezvoltat complexuri acolo e un pic incorect, ar trebui sa incepem cu cei care le-au aprobat si cei care nu s-au sinchisit sa repare si drumurile in zona.

 12. Comentariu scris de Cristian I
  Publicat la data de 12.10.2009, ora 4:11 pm

  corect!

  ma refer strict la ULTIMA fraza – nu conteaza ce VREA omul sa isi construiasca, pe banii lui, in oaras sau pe deal la Moeciu, dar de ce li se aproba?!

 13. Comentariu scris de georgel
  Publicat la data de 13.10.2009, ora 1:39 am

  Sunt convins ca exista probleme pentru ca toata lumea a construit cum a vrut fara sa existe nici un plan. Cu toate acestea, unele comentarii mi se par rautacioase si nerealiste.
  - cred ca se abuzeaza de cuvantul kitsch, ar trebui sa verificati definitia din dex.
  Nu orice nu ne place este kitsch.
  - credeti ca se poate face turism minim profitabil in case asa cum sunt cele de la inceputul filmuletului ? Una dintre ele cel putin este sura, numai a casa nu arata.
  - faza cu termopanele.. pentru eficienta.. pai zau.. ati vrea sa foloseasca pielea de la oaie in geam de dragul autenticului ?

  Din punctul meu de vedere dezvoltarea turismului in orice zona duce inevitabil la o modernizare care strica specificul local, si cei mai nemultumiti sunt tocmai turistii care cunosc aceste locuri de multa vreme. Am vazut asta si in alte tari, si nu stiu daca exista vreo solutie.

 14. Comentariu scris de taitta
  Publicat la data de 13.10.2009, ora 9:35 am

  Doamne, frustrarea si nefericirea ta depaseste orice imaginatie, parca ai fi o baba din aia isterica de pe marginea drumului careia nu-i convine nimic. Nu am fost la Moeciu, dar am cunostinte romani si vestici, care au facut concedii in muntii din Austria, Elvetia si au fost placut impresionati de Moeciu, atat de natura cat si de arhitectura, traditii de tot.

 15. Comentariu scris de Gerard Gui
  Publicat la data de 13.10.2009, ora 9:36 am

  Pentru cel care zice ca este inevitabila modernizarea. Sau ca nu stim ce este kitchul.
  http://www.skiparexcellence.com/images/austria/Tirolerhof-ext-01.jpg

 16. Comentariu scris de Paula
  Publicat la data de 13.10.2009, ora 11:43 am

  Orice se spune aici despre Vila Bran este mai mult decat adevarat!!! Am fost recent acolo si pot sa va confirm ca in restaurant te simti ca in gara de nord, un du-te vino continuu, mancarea este execrabila, iar asa zisa zoo te intristeaza profund. Toate acele vile / constructii imense sunt intr-un profund contrast cu frumusetea peisajului, a livezilor din jur, a stilului de viata organizat specific branenilor. Cu toate acestea era super-plin in weekend si aparent au rezervari facute pana la sfarsitul lunii ianuarie. Prostia corporatistilor romani este intr-adevar infinita.

 17. Comentariu scris de Elena
  Publicat la data de 6.11.2009, ora 5:58 pm

  Ai dreptate, Casa Wiarusti nu e a lui Patriciu. Toate lumea cand vede ceva nou trebuie sa fie cineva cu bani in spate.
  Pe de alta parte am fost la inceput la restaurant acolo si sincer nu tin minte de pate de gasca si alte minunatii.
  Exista locuri si locuri in zona Bran Moieciu dar fiecare merge unde vrea si are parerea lui.

 18. Comentariu scris de Alina B
  Publicat la data de 1.8.2010, ora 1:14 pm

  SIMONA CLINCIU de la urbanism, din primaria Moieciu ar trebui ARESTATA si condamnata pentru dezastrul ireparabil din aceasta comuna.

 19. Comentariu scris de 二手旧仪器机械香港进口商检
  Publicat la data de 26.9.2015, ora 6:23 am

  4、 77%和15.03%,产业集聚。并表示,以每股0.

Trackbacks

 1. Moeciu: Megalomaniile lui Patriciu, Mazare. Frumusetea naturii continuata de megalomania Complexelor dau formula infinitului. | CanCan
  12 October 2009
 2. politica.ook.ro - stiri politice de utima ora » Blog Archive » Moeciu: Megalomaniile lui Patriciu, Mazare. Frumusetea naturii continuata de megalomania Complexelor dau formula infinitului.
  12 October 2009

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

No public Twitter messages.

Youtube, eu tube, noi tube