Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: Mincare si bautura traditionala, Omul. Interviu, Poza Cultura Istorie

poza deschideri

Costinel Savu mi-a povestit şi el Craiova lui.  Dupa Craiova McDonalds a lui Blogatu, a Craiovei Casa Zamfirescu dupa mine, iat-o pe a lui Costinel Savu. Citiţi-o, eu plec să-i văd endorfinele.

 1. “Dacă eşti foarte tînăr sau din altă localitate şi nu ştii unde se află Teatrul Dramatic, Teatrul Liric, Filarmonica sau cinematografele, poţi găsi la tot pasul mijloace de distracţie destul de accesibile. Astfel copiii cu fiţe pot merge la un club numai pentru ei, intitulat Gin Gin Club. Ceilalţi îşi pot alege să poposească la Club Korona unde muzica este mai veche, de genul dance sau disco şi se cantonează prin perioada anilor 80 – 90, preţurile la băuturi sînt bune, chiar accesibile. Kripton este un club de fiţe plin atît în interior cît şi în exterior, adică în parcare.
 2. Club Diabolico are intrarea gratuită şi preţurile aşezate, Clubul Arcade are muzică din anii 80 – 2000 iar tequila este ieftină de tot. Dacă întrebi de Club Cadoo eşti trimis lîngă Laguna Albastră care şi ea e căutată în sezonul de vară. La Cadoo ai parte de o intrare liberă, retro party şi preţuri bunicele. Comparativ cu preţurile din Bucureşti, cînd zici bune sau bunicele, poţi spune că la Craiova sînt pentru sărmani sau pentru lumea a treia. Ca şi taxiurile, de altfel.
 3. Dacă nu îţi place la club, poţi alege o discotecă dintre numeroasele existente: Casa Studenţilor fiind bastionul ce rezistă din secolul trecut, Cocoşul de Aur, Il Divino, Top Gun, Discoteca NRG sau Discoteca Pasha, dacă e să enumerăm cîteva.
 4. Restaurante sînt o mulţime. Există o stradă mai lăturalnică, dar aproape de centru, care e înţesată de restaurante, strada Vasile Alecsandri, pe care, culmea, se află şi Institutul de Maximă Siguranţă din Craiova. Astfel pe lîngă vechile restaurante Minerva cu celebra Sală Maură şi grădina sa de vară, Oltenia, Periniţa, Craiova, Hanul doctorului, sau Mercur, au apărut puzderie de localuri mai noi sau mai vechi: Casa cu Tei cel mai nou, dar şi Sofia, El Greco bistro, Sale and Pepe, Helin, Casa Zamfirescu, Oxygen şi multe, multe altele.
 5. Restaurante tradiţionale pot fi Dragonul de Aur al fostului fotbalist Rodion Cămătaru cu preparate din ţara unde trăiesc dragonii, La Dolce Vita, Papa Barzeti, Da Davide, Ristorante Italiano, de al căror specific vorbeşte numele lor. Românesc pur este Restaurantul Romantic din cartierul Valea Roşie unde poţi găsi bucătărie tradiţională. Bucatele sînt amestecate, fiecare restaurant oferind atît bucătărie tradiţională cu mititei, frigărui, friptane la grătar cît şi preparate din reţete de import, care mai de care mai sofisticate.
 6. O notă aparte face The Temple Bar din Brazda lui Novac, un local cu specific irlandez deschis de un cuplu tînăr care a făcut ucenicie pe acolo şi unde găseşti wyskiuri de la mama lor pe care nu le poţi întîlni în altă parte pe rază de sute de kilometri.
 7. De vizitat în Craiova sînt multe locuri şi obiective. Primul ar fi celebrul parc Romanescu amenajat la începutul secolului trecut pe terenuri cumpărate de municipalitate de la familia Bibescu. Proiectul de amenajare a parcului, întocmit de arhitectul peisagist francez Eduard Redont, a cîştigat premiul întîi la Expoziţia Mondială de la Paris din 1900. Mai sînt grădinile, între care cea botanică este lăsată cam în paragină, Muzeul de Artă găzduit de frumosul Palat Jean Mihail, Muzeul Olteniei cu două secţii, de istorie şi ştiinţe naturale, Muzeul de Etnografie, expoziţii de artă.
 8. În foarte multe locuri te poţi opri la plăcile comemorative cu care un grup de pseudo intelectuali ai oraşului au împopistrat pereţii clădirilor, multe dintre ele fără rost, numai ca să iasă ei în evidenţă.
 9. Case memoriale nu prea există, doar una singură cea a poetului Traian Demetrescu aflată în centru oraşului. Ar mai fi de căscat gura şi la ce a mai rămas din centrul vechi al oraşului zonă care se pare că va fi refăcută.
 10. Fîntînile muzicale sînt superbe dar există doar una singură care funcţionează doar vara timp de o oră jumate, două, trei zile pe săptămînă. Pe gardul care o înconjura la demararea construcţiei era vopsit un program generos cu 600 de melodii, jocuri de apă şi lumini care justificau preţul de milioane de Euro plătit pentru distracţia craiovenilor. Leopardul care s-a ivit după îndepărtarea gardului nu ştia decît şase sau şapte melodii, repetate de cîteva ori care, în decursul anilor de funcţionare s-au cam dogit, în special suita de dansuri maghiare de Brams. Şi nici jeturile nu mai merg ca la început, unele fiind total închise. Este frumoasă dar parcă ar fi trebuit să aştepte vremuri mai bune, mai spornice, nu ca locuitorii să plătească dobînzi de criză pe vremurile acestea. Tot ce este frumos la fîntînă este faptul că e comparată cu cea din Barcelona pe care nu mulţi au văzut-o.
 11. Alte curiozităţi ale Craiovei constau în faptul că Teatrul Naţional a primit numele lui Marin Sorescu, la fel ca şi Liceul de Artă din oraş, deşi de aici au pornit un Corneliu Baba, Ion Ţuculescu, Theodor Aman sau Amza Pellea care ar fi fost mai îndreptăţiţi să fie răsplătiţi astfel. Tot în oraş, din loc în loc, există statui ale personalităţilor care au pornit din acest oraş. Mihai Viteazul are trei, Nicolae Titulescu Două, Traian Demetrescu două, Marin Sorescu trei, deşi ştiam că o anumită regulă, de bun simţ, să-i zicem, interzice amplasarea a două sau mai multe statui ale unei personalităţi în acelaşi oraş. Nu mai vorbim de imensa statuie a lui Carol I, executată de Mircea Spătaru după chipul şi asemănarea sa şi care seamănă leit cu alte trei din Bucureşti ale aceluiaşi autor.”

Taguri , , , , , , , , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

Un raspuns

 1. Comentariu scris de madison , jimmy
  Publicat la data de 18.10.2009, ora 6:10 pm

  …Napoli le dădură 3 boabe oltenilor , la Ploieşti , şi răzbună atitudinea mititelului faţă de macaronar !!!

Trackbacks

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

No public Twitter messages.

Youtube, eu tube, noi tube