Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: Aici plecam de-acasa, Albania

DSC077651Nu mai departe de acum doua zile Simona ne-a fost calauza in Korcea-Albania. Acum iata-ne in zona aromana, in Bobostita si Moscopole. Se incepe cu o dulceata de smochine.
Bobostita – bucuria arominei   1)
Tasho Toma – eruditul satului, poet si om al Bobostitei, autodidact si tata de familie 2)
bunatatile din pivnite si amintiri 3)
Moscopolele infloritor de 1700. In istorie, ars, distrus. Azi, material de constructie 4)

Calatoria continua catre satele de aromani din estul Albaniei. Pastori transhumanti traitori odinioara in munti, aromanii au fost sedentarizati si colectivizati in comunism. Drumurile prin munti au ramas o amintire; grea incercare au primit aromanii, ortodocsi practicanti, cand religia a fost interzisa de regimul totalitar al lui Hoxha. Odata cu libertatea, calea spre prosperitate a fost migratia, din Grecia si pana in America. Mergem sa-i gasim pe cei inca ramasi aici.

BOBOSTITA – un sat la 8 km de Korcea, cu o comunitate aromana inca prezenta. O oprire la circiuma e intotdeauna indicata la prima vizita; acolo iti ‘desenezi’ harta satului, afli unde locuieste si ce face toata lumea.

  • Zece zile ascultaseram limbi greu inteligibile (greaca, albaneza); aici, similitudinea graiului armanesc cu romana si bucuria discutiei cu oamenii ne umplu de emotie instantaneu.
  • Ii cunoastem intai pe Lirika si fiul ei, la ei mancam o delicioasa dulceata de smochine si un strop de rachiu de casa.
  • Continuam drumul catre casa lui Tasho Toma – eruditul satului, poet si om al Bobostitei, autodidact si tata de familie. Ne citeste poezii in aromana, e mandru ca-i aroman, il doare insa ca se pierde limba; acelasi lucru aveam sa-l auzim de multe ori pana la sfirstitul zilei, de la mai toti interlocutorii. Povesti, carti, poze vechi, despartiri cu lacrimi. Degustam bunatatile din pivnite si depanam amintiri.
  • Dupa cateva vizite, toate insotite de inevitabila tratatie, ne inveselim strasnic. Ne adapostim la umbra, in Taverna Shen Maria, unde cu o seara inainte am avut o masa de grup : ciorbe (cu miel), rachiu, tavi cu miel peste tavi de miel, orez, salate, vinete, ciorbe, paini, tavi cu miel, bautura, tavi cu miel.
  • Acum, pana sa ne terminam o ciorba, ne abordeaza doi albanezi (plecati la munca in Italia, acum venisera-n vacanta si sa isi ajute parintii la una-alta); se ofera sa ne duca cu masina in Korcea, in drum ne povestesc cum doua treimi din populatia tinara a satelor s-a dus. Mai stam pret de-o cafea, ajunsi in oras. Ca multi altii, si-au gasit drumul, munca in strainatate i-a salvat, dar ii simt tristi. Se uita din cind in cind peste deal, in directia unde ghicesc ca le e satul natal.

DSC077841Ne indreptam catre MOSCOPOLE – fosta metropola a aromanilor; orasul era, zice-se , mai mare decit Constantinopolele. Universitati, tiparnite, banci, forfota si o viata culturala infloritoare, asta pe la 1700. Incendiata de de numarate ori de turci si tot de atitea ori repopulata, localitatea inca respira, acum e-un sat mai mare sau un mic orasel.

  • Se reface drumul spre Moscopole, totul e o groapa, insa anul asta ar trebui sa fie gata.. Din fericire, au ramas inca in picioare citeva biserici, din cele peste 25 de odinioara. Sfantu Nicolae (Shen Kollit), cea mai mare biserica inca intreaga, poate fi vizitata; chiar in fata bisericii e casa preotului si, dupa o scurta discutie, preoteasa ia cheile si ne deschide portile. Biserica e bine conservata, frumoasa, pridvor larg, picturi extraordinare si icoane bizantine. Sfintii au fetele sterse. Dupa ani de zile cat monumentele au zacut in paragina, Moscopole e acum pe lista siturilor de patrimoniu protejate si mai multe ONG uri lucreaza la salvarea a ce mai poate fi salvat.
  • In orasel se construieste la greu; am descoperit ca pietrele din vechea metropola servesc drept material de constructie pentru noile case. Daca am face pe desteptii putem spune ca e ca o pasare Phoenix care se autodevoreaza in tip ce renaste (ce-o sa ramina daca demonteaza tot trecutul?). Daca nu facem, putem spune ca .. se construieste mult. Speranta localnicilor sta in turism. Citiva oameni chiar stau la circiuma din intersectie, uitandu-se curiosi catre drumul principal, de unde vine unicul microbuz.
  • moscopolitantot aici

Taguri , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

5 comentarii

  1. Comentariu scris de Catalin
    Publicat la data de 5.3.2010, ora 11:07 am

    Domnule Istodor,

    Am 70 de ani. De la bunicii mei dinspre tata stiam ca ei se trag din negustori de la Moscopolie pripasiti in Banat de pe vremea Imperiului Austro Ungar. Bunicul meu a decedat la 92 de ani, bunica mea , si ea de origine aromana, a decedat la 98 de ani. Fugisera de turci in fostul imperiu. M-ai emotionat foarte tare cu randurile dumitale. Dar de ce relatezi atat de putin despre locurile acelea?De ce dai asa de putin fotografii ? Daca poti sa revii si sa scrii mai multe, te rog fa-o!! Am sa spun tuturor celor pe care-i stiu eu ca isi trag radacinile de pe acolo sa citeasca. Si vor citi cu cufletul la gura, sigur.

    Raspunde
    • Comentariu scris de claudiu
      Publicat la data de 5.3.2010, ora 12:01 pm

      Multe amanunte interesante pe site-ul albaniaperomaneste.com. Am fost in vara la Korcea si Moscopole – deosebit de interesant – chiar daca nu am origini aromane.

      Raspunde
    • Comentariu scris de Alienor
      Publicat la data de 5.3.2010, ora 12:42 pm

      Claudiu
      Textele sunt scurte pentru a putea incapea mai bine aici, insa iti pot trimite multe informatii prin email, daca doresti.
      In plus, sunt siteuri f. faine de pe care poti afla multe despre aromani si cultura lor, doua din ele: farsarotul.org si http://www.proiectavdhela.ro (biblioteca culturii aromane, culeasa si rescrisa migalos de o echipa de inimosi)

      Lasa mi emailul tau, numai bine si pe curind!
      Simona Florea

      Raspunde
  2. Comentariu scris de Istodor
    Publicat la data de 5.3.2010, ora 2:00 pm

    SCRIETI-MI pe [email protected]

    Raspunde

Trackbacks

  1. Istodor » Blog Archive » Parca mi-a iesit blogul din gura: Ce e iubirea, de fapt?
    5 March 2010

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

Youtube, eu tube, noi tube