Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: Madagascar, Omul. Interviu

155Interviu cu europarlamentarul Cristian Preda pentru uichendist.ro. Azi, combatant al osificarii partidului de la guvernare.

Predealul cu gutui la fereastra. Madagascarul violet. Bruxellesul si Strasbourg fara nici un chiul. Timp liber in libraria Tropismes, la care ajungi prin Galerie de la Reine. Pina seara ne va face turul calatoriilor lui prin mincaruri. Oho, dar povestea profesorului sau jefuit in Bucuresti ce cusur are?

Prima călătorie. Unde? Senzaţii, mirosuri
Primele călătorii de care îmi aduc aminte – la Predeal şi la Mangalia.

  • La Predeal, era iarnă şi aveam gutui în fereastră, iar din expediţia de la mare ţin minte drumul lung de la casa gazdei până la plajă. Impresionantă a fost şi prima călătorie în afara României, pe care am făcut-o în 1990, la Praga şi Budapesta. Mirosuri şi senzaţii de Europă centrală: clădiri somptuoase, art deco, curăţenie, bere şi vin alb, gulaş.

Cea mai exotică? Unde? De ce? Ce-ai văzut pe acolo?
Fără îndoială, e vorba despre călătoria în Madagascar, unde am fost în toamna lui 2005. Se ţinea acolo conferinţa ministerială a francofoniei. Răzvan Ungureanu nu putea merge, fiind într-o vizită importantă împreună cu preşedintele, aşa că am condus delegaţia de la Externe. Acolo am făcut şi prima prezentare a viitorului sommet, care s-a ţinut în septembrie 2006.

  • Antananarivo, capitala malgaşă, era dominată de culoarea violet a unei plante numite djakaranda (pe care am remarcat-o şi în Angola, unde am fost observator la alegerile de acum două luni). Din Madagascar, dat fiind orarul avioanelor, am plecat cu o jumătate de zi după ce s-a terminat conferinţa, aşa că am putut vizita şi o rezervaţie naturală situată nu departe de Antananarivo, unde am văzut lemurieni. Am fost acolo împreună cu actualul ambasador al Canadei la Bucureşti, iar cu acea ocazie ne-am şi împrietenit.

Cum e călătoria ca europarlamentar? Mai chiuleşti să vezi lumea adevărată?
Plec de acasă în fiecare luni dimineaţa la 5h30 şi revin joi la miezul nopţii.

  • Nu chiulesc, pentru că nu am chiulit niciodată. Ar fi culmea să dobândesc acest obicei la Bruxelles şi Strasbourg…. Programul este foarte solicitant. De cele mai multe ori, intru în clădirea Parlamentului la 8h30-8h45 şi plec după 10 seara. Reuniunile se termină la 6-7 seara, dar mai am nevoie de câteva ore să mă pregătesc pentru a doua zi. Cunoşteam Bruxelles şi Strasbourg, pentru că am fost ca universitar în ambele oraşe. Din iulie până în septembrie, am mai evadat în pauzele de la prânz în librării. Preferata mea e Tropismes, la care ajungi prin Galerie de la Reine.

Taguri , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

Un raspuns

  1. Comentariu scris de mihai covaciu
    Publicat la data de 6.1.2010, ora 11:00 am

    unde au disparut comentariile ?… Neantul exista ?… Dumnezeu exista ?… Da’ branza (vorba lui Ilf si Petrov) EXISTA ?…

    Raspunde

Trackbacks

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

Youtube, eu tube, noi tube