Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri (v1.0 beta)

Categorii: Omul

bivolisme intr-o livada din HoteniNoi mergem in Maramures crezind ca avem traditie. Traditia se duce dracului, clipa de clipa. Cornel Ivanciuc e necrutator:

“În Maramureş nu mai rămîne nimic din ceea ce a fost,

iar ceea ce va fi nu va mai aminti nimic din ceea ce mai este încă. Au rămas reflexele în bătrîni şi enorm de multă nepăsare în generaţia tînără. S-a ajuns pînă-ntr-acolo încît moşii cosesc din instinct, tot aşa cum o coloană de furnici se îndreaptă cu proviziile spre un furnicar care nu mai există, pentru că l-au luat apele. Moşii au umplut de la an la an zariştile de sub coama pădurilor cu clăi şi şopruri, însă fînul putrezeşte încet sub ploi şi zăpezi, întrucît nu mai are cine să-l mănînce. Vacile sunt tot mai scumpe la vedere, Bruna de Maramureş, cîndva emblema ţinutului, parcă a intrat în pămînt şi a creşte vite în condiţiile în care lumea a plecat la lucru în străinătate este un lux pe care cei rămaşi acasă de izbelişte, nu şi-l mai pot permite. Or să dispară şi bivolii, încă specifici Brebului, – cel mai arhaic sat maramureşan, unde şi-a luat gospodărie prinţul Charles –, Hoteniului, unde se ţine Tînjaua de pe Mara sau Budeştiului, Hărniceştiului, Deseştiului şi Crăceştiului, sat rebotezat cu ruşine parcă, Mara.

Dintr-o prostie a ştabilor din Ministerul Agriculturii, care nu au nicio legătură cu problemele reale ale ţăranului romîn, creşterea bivolilor nu este subvenţionată de stat, în timp ce, bunăoară în Ungaria, crescătorii de bubaline sunt stimulaţi prin subvenţii generoase. Se restrîng galopant ogoarele, pămîntul nu se mai ară cu anii, pîrloaga cotropeşte culturile înfloritoare, care aerisesc şi ţin treaz cernoziomul, plugurile se stafidesc sub streaşina caselor, căci nu mai folosesc nici măcar ca obiecte etnografice, din cauza dimensiunilor care le fac nepractice, pentru a fi ţinute în spaţii închise. Nu se mai cultivă cerealele, grîul şi porumbul sunt cumpărate din sudul ţării, batozele ungureşti din perioada interbelică, păstrate cu sfinţenie în gospodăriile “bogotanilor”, cei mai răsăriţi ţărani, şomează din lipsă de activitate.”

P1010138

Momentul sponsorului

Taguri , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

Youtube, eu tube, noi tube