Categorii: Paris
A vazut Parisul tot-tot sau a facut un copil de tot-de tot. Concluzia?
“Aici nu prea e de venit singur. Parisul e de gustat in doi. Noi am incercat sa devenim 3, dar n-am reusit. Orasul ne chema dis-de-dimineata si ne trimitea la hotel tarziu, la miez de noapte, epuizati.
E un loc care trebuie vizitat cel putin o data, intr-o viata.”
Muzeul d’Orsay, muzeul Rodin
Pentru ca tot o zi ploioasa a urmat, am ales sa bananaim, in continuare, prin muzee. Am ales muzee d’Orsay, un loc nemaipomenit, facut intr-o veche gara a Parisului, in care gasesti o colectie minunata de picturi si sculpturi, incantatoare pentru ochi, chiar daca nu esti vreun priceput in materie. Coada la intrare – interminabila (1.30 ore de asteptare), biletul-13 Euro includea si vizita la celalalt muzeu. Muzeul Rodin este un muzeu mic, dar plin de substanta. Este amenajat chiar in casa in care a trait maestrul (Villa des Brillants). Creatiile marelui Rodin sunt prezente atat in interior cat si in fermecatoarea gradina a muzeului. „Ganditorul” este si el la loc de cinste, bineinteles. Aici nu trebuie sa fii un priceput in domeniu pentru a-ti lasa simtul estetic rasfatat. Rodin ar impresiona si un tractorist.
Muzée de L’armée (Hôtel National des Invalides)
Pentru ca tot eram in zona, am tras o fuga si aici. Atractia principala este mormantul lui Napoleon si cele ale maresalilor lui, muzeul armatei si, foarte interesant, un fascinant muzeu, dedicat lui Charles de Gaulle, in care sunt utilizate unele tehnologii ultra moderne de prezentare. Exista aici inclusiv un cinematograf in care ruleaza filme despre epoca de Gaulle, pot fi vazute holograme ale faimosului general, se pot asculta si viziona discursuri celebre etc. E fascinant locul! (Biletul pentru toate a fost cam 9 Euro, fara cozi, fara aglomeratie).
Montmartre, catedrala Sacre-Coeur, muzeul Dali, place du Tertre
Intr-una din zile, ne-am hotarat sa mergem la Sacre-Coeur. Se ajunge din orice colt al Parisului unde gasesti o statie de metrou. Cobori la statia Abesse (una din putinele statii de metrou in stil Art Nouveau originale) si de aici, in cateva minute poti urca in cel mai inalt punct al Parisului, unde a fost construita catedrala. Locul este impresionant, dar cel mai mult mi-a placut Place du Tertre, o piata pitoreasca din apropierea catedralei, candva loc de spanzuratoare, iar astazi spatiu artistic si commercial. Zeci de pictori isi coloreaza aici panzele si fac portrete turistilor, iar de jur imprejur un lant de cafenele si restaurante boeme te imbie la sedere, visare si degustare de specialitati frantuzesti. Am incercat si noi un pranz frugal: 30 Euro pe mai-nimic. Magazinele de suveniruri se gasesc la orice pas. Am descoprit, bine-ascuns si un foarte interesant muzeu Salvador Dali. Bineinteles ca l-am vizitat (10 Euro/bilet).
Cimitirul Père LaChaise
A fost unul dintre cele mai interesante locuri vizitate. As fi ramas o zi intreaga daca as fi avut timp. Aici intalnesti cele mai multe morminte de celebritati pe metru patrat. I-am vizitat si noi pe: Marcel Proust, Yves Montand, Chopin, Edith Piaf, George Enescu, Oscar Wilde, Jim Morrison, Balzac, Modigliani, Elvira Popescu etc, etc. Se ajunge foarte usor la fiecare mormant, deoarece la intarea in cimitir poti sa iti iei o harta pe care este indicat si numerotat absolut tot ceea ce ai nevoie. E un loc special, mormintele sunt adevarate bijuterii arhitectonice iar soaptele marilor spirite se aud peste tot.
Disneyland
Bineinteles ca nu am putut rata asa ceva. Cu 50 Euro/pers. iti oferi o noua zi de copilarie si de minunare. Trebuie sa-ti rezervi intreaga zi pentru asta, cozile sunt multe si lungi, dar merita.
Turn Eiffel si Notre Dame
Alte doua locuri care trebuie neaparat vizitate. In turn am urcat numai pana la al doilea nivel, pe scari. De recomandat numai pentru persoane cu inima buna. Daca ai probleme, ia liftul. Vei ajunge si mai repede si in siguranta, la nivelul la care doresti. Dezavantajul este faptul ca vei astepta mai mult la coada. Privelistea din turn este nemaipomenita. Nu rata nici cafeneaua de la nivelul 1. E un moment romantic de amintit, pentru care platesti numai 4 Euro/cafea.
Catedrala Notre Dame este o minunatie arhitectonica pe care am vizitat-o aproape in fiecare zi. Interiorul este impresionant iar piateta din fata catedralei este loc de intalnire pentru fel de fel de manifestari artistice de noapte. Ziua, aici poti hrani porumbei si te poti bucura de cateva raze de soare care pacalesc umbra rece a zidurilor cu garguie.
Sena
Un tur de noapte al Senei este de neuitat. Si este numai 9 Euro/bilet. Luminile Parisului, podurile si cladirile impresionante sunt trecute in revista in mai putin de o ora cu un Bateaux-Mouche rapid. Se poate alege si o varianta mai lenta si luxoasa, cu servitul cinei pe vapor, dar preturile sunt exorbitante.
Alte locuri de vazut
Pe scurt am mai vazut: Jardin du Luxembourg – minunat, Opera Garnier – impresionant, Eglise de la Madelaine – emotionant, Galeriile Lafayette – opulent, Cartierul Latin – plin de culoare. Si cate altele nu ne-au scapat!
Teatrul vestit pentru Eugen Ionescu si Cantareata cheala- Cartierul latin
Parisul este minunat, pur si simplu. Poti sa mergi hai-hui pe strazi, sa te pierzi printre turisti si cladiri vechi, fara nicio tinta si vei simti spiritul orasului in care vrei sa revii mereu, odata ce l-ai cunoscut. Nu-ti trebuie prea multi bani daca te intelegi bine cu sandvisurile (5 Euro/buc.), in schimb transportul si cazarea sunt scumpe. Francezii mananca subtire, de-aia nici nu prea vezi grasani pe strada, in afara populatiei sarace de culoare. Femeile nu sunt prea frumoase dar sunt très chic. Barbatii sunt eleganti si poarta negresit esarfa la gat.
Publicat la data de 16.3.2010, ora 7:31 pm
“populatia saraca de culoare” ? mai, nu stiu ,eu locuiesc aici, vad “populatia” zilnic si nu as spune ca negrii sunt mai grasi decat altii sau ca ar fi mai saraci. in fine, romanilor le place sa generalizeze, dar poate daca te uitai mai putin la monumente si mai mult la oameni poate veneai cu niste concluzii mai putin rasiste.
in fine, ce ar trebui sa stii e ca Parisul cel mai interesant, cu adevarat fermecator si minunat este cel departe de locurile turistice, departe de prostitutia turistica din Monmartre sau Cartierul Latin. dar si asta e o problema de gust
Publicat la data de 16.3.2010, ora 10:06 pm
greu de gasit parisul interesant, mai ales cind mergi cu lowcost….am mers in montmartre pe jos , la casa lui Dalida, la micuta statuie a celui ce trece prin ziduri , lapin agile, un mic parculet gradina, moulin de la galette, parca , turnul de apa ochii lucitori ai lui isus in sacrecoeur, (kitchul ) monmartrebus , in jos spre place pigalle , pe jos pina la moulinrouge , parcul monceau
si a[poi cu autobuzul la etoile , metroul pina la defense, pe jos cu gura cascata la zgarienori statulie colorate parca de saint phalle sub grandarche …peretele protector de vint din geamuri… palatul tokio.. stiu ca parisul vazut de mine e unul imaginar , o copie palida a celui real…dar sfisietor de frumos..asa conventional si kitsch cum l-am vazut
show me!
I am a good listener
Publicat la data de 16.3.2010, ora 10:51 pm
Stefane, prima data cand un muritor merge la Paris se duce sa vada ce a vazut autorul. Departe de locurile turistice te duci dupa ce treci prin ele cel putin o data. Si sa stii ca si eu am vazut mai multi oameni de culoare grasi, poate si pt ca restaurantele Mc Donald’s sunt pline de ei. Dar, hai sa nu generalizez, ca ma faci si pe mine rasist :).
Publicat la data de 16.3.2010, ora 7:53 pm
Vai, ce articol vraishte! Exprimare bolovonoasa si opinii tampe.
Publicat la data de 16.3.2010, ora 10:57 pm
Nu mi se pare! E chiar foarte limpede, poate lapidar, dar bolovanos in niciun caz. Oricum, ai grija sa nu-ti rupi vreun toc :))
Publicat la data de 17.3.2010, ora 9:47 am
.. cîrcotaş e ”popoul” ăsta român ! Dacă nu-ţi găseşte litere ”mâncate”, atunci iţi analizează , în DETALIU , orice amănunt legat de ”rasism” sau cine ştie ce tămpenii ! Domnu’ phanne , poate ai avea timp să ne povesteşti , lapidar , ce găseşti dumneata interesant X fascinant la Paris în super-cartierul în care locuiţi ?! Nu toţi românii se pot rupe de familii şi prieteni să se poată prostitua intelectual cum o fac unii ! Tot pe aici citeam cum d-na I.Sh. nu suportă Paris-ul , de parcă e obligată de cineva , să-l ”viziteze” de atîtea ori pe an !! Hai să vorbim ca să..discutăm , nu !?
Publicat la data de 17.3.2010, ora 2:39 pm
Super articolul! Noi mergem in Paris in luna de miere. Vom pleca pe 19 aprilie si unul dintre scopuri este sa ne intoarcem de acolo 3 :))) Poate noua ne iese :)
Publicat la data de 18.3.2010, ora 12:14 am
Multumesc! Va tin pumnii :). Daca nu iese, nu-i bai, isi alege bebe singur poarta de intrare pe-aici. Cu drag!
Publicat la data de 18.3.2010, ora 10:26 am
@ dia , îţi recomand : viajoa.ro ”Ce să NU vezi în Paris” by iulia , pentru a avea timp şi de ”BB” !!! Casă de piatră şi..timp frumos în ”marele Buc.” (sîc) ! @ dragoş , urmează şi part 3 !?