Istodor de sfirsit de saptamina: ponturi, socuri, aventuri

Categorii: Aici plecam de-acasa, Tibet

drumeatzaAstazi, Cornel ne-a vorbit despre calatoria sa in Tibet. In final, ne spune chiar el de ce Gere, Cohen ori Pitt au inteles hollywoodian locul.

Tibetul pe care l-am văzut eu, Ladakh sau Micul Tibet, nu seamănă cu iluzia în care cred convertiţii la budism, care i-au făcut o deşănţată şi naivă reclamă, în frunte cu Richard Gere, Brad Pitt sau Leonard Cohen, despre care am serioase îndoieli că au priceput ceva din măreaţa lui cultură.

  • În primul rånd, mi se pare o idioţenie să compari o mănăstire budistă, cu una ortodoxă, să-l asemuieşti pe Iisus cu Buddha şi să pretinzi că între pictura sacră budistă şi cea ortodoxă ar exista o mulţime de paralele, începånd cu mandorla, care este chenarul migdalat, adesea în culorile curcubeului, ce poate încadra figura întreagă a lui Hristos sau a lui Buddha.
  • Tibetul este: un loc cu aer rarefiat, situat de la 3.500 în sus, unde poţi face trakking sau ciclism; un loc unde trăieşte irbisul sau uncia sau pantera zăpezilor sau a norilor, cea mai rară felină din lume; un loc unde te poţi amăgi că vei găsi måntuirea, pentru o sumă frumuşică de bani, de regulă de la 1.000 de euro în sus, fie sub formă de donaţie făcută vreunui călugăr lama, a cărui faimă s-a dus din gură în gură de turist neamţ, englez sau american, unul mai tåmpit ca altul, fie sub formă de donaţie făcută unei mănăstiri; un loc de o înaltă ţinută spirituală, pe care noi, ca indo-europeni, albi şi creştini, oricåt am vrea, n-o putem percepe altcumva decåt ca o alcătuire de mănăstiri tainice, pictate viu şi înţesate de măşti hidoase, al căror rol este acela de a alunga spiritele necurate, printre care zåmbeşte din fotografii faţa destinsă a lui Dalai Lama, un mare dandy, după opinia mea personală.
  • Lamaseriile le vezi din depărtare, pe stånga sau pe dreapta văii Indusului, ticsită de mii de relicvare albe, chorten, printre care s-au înălţat ziduri lungi de kilometri, făcute într-o mie de ani de budism, din pietre de råu, mani, incizate cu mantre. În mănăstirea Hemis, călugări cu chipuri vesele, raşi în cap, cu braţele goale şi înveşmåntaţi în rase vişinii mişună cu paşi legănaţi prin curtea interioară. M-am strecurat printre ei, am urcat pe cea mai înaltă terasă a aşezămåntului, ca pe-o treaptă superioară a iniţierii şi ochii mi s-au odihnit pe cel mai înalt vårf de munte, ca într-o rugă: Om mani padme hum, Doamne ajută!

Taguri , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .
Aboneaza-te la feed-ul RSS sau citeste articole similare din lista de mai jos (daca exista).

Un raspuns

  1. Comentariu scris de Imperator
    Publicat la data de 24.3.2010, ora 9:43 pm

    Aha, pai de fapt nu ai calcat in Tibet, ci ai fost doar in Ladakh. Clear…

    Raspunde

Trackbacks

  1. Istodor » Blog Archive » Richard Gere, Leonard Cohen, Cornel Ivanciuc
    23 March 2010
  2. Richard Gere, Leonard Cohen, Cornel Ivanciuc | e-Opinii.ro | doar opinii... atât! | by George Fedorovici
    23 March 2010

Lasa un comentariu


La 220

Aboneaza-te la RSSFii la curent! E gratis! Aboneaza-te prin RSS si citeste articolele in feedreader imediat dupa publicare.

Pub

Comentarii recente

Uichendist pe Twitter

Youtube, eu tube, noi tube